Uns pescadors van localitzar ahir l'ultralleuger que va desaparèixer a Pals el 22 de desembre amb dos tripulants a bord -la instructora Joana Romo, de 48 anys, i l'alumne Antonio Marcos Nadal, de 44 anys-. Mentre el vaixell Fondacaba feinejava entre el cap de Norfeu i les illes Medes se li va enganxar part del fusellatge de l'aparell a la xarxa d'arrossegament. El pes de l'ultralleuger va trencar la malla de pesca però el patró de l'embarcació va poder recuperar un fragment de la nau, de color vermell, que va entregar a la policia quan va arribar a port.

La troballa es va produir a la una del migdia, a gairebé una milla endins de cala Montjoi. La profunditat del mar en aquella zona és d'un 90 metres, cosa que ha obligat a mobilitzar els especialistes del Grup Especial d'Activitats Subaquàticas de la Guàrdia Civil, que tenen previst realitzar una immersió avui per inspeccionar la zona. De fet, ahir ja hi va baixar el robot submarí de l'empresa contractada pels familiars dels tripulants de l'aparell per delimitar exactament en quin punt es troba l'aeronau. Durant la immersió el robot no va trobar els cadàvers de la instructora i l'alumne.

En el moment que els pescadors van avisar de la troballa, la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra van obrir una investigació per determinar si es tractava de l'ultralleuger desaparegut i van interrogar tots els tripulants del Fondacaba. Les referències que els van donar els van servir per dirigir-se a la tarda a la zona a fi de trobar l'estructura de l'ultralleuger. El patró del pesquer havia indicat que va poder arribar a veure l'aparell en el moment que recollia la xarxa però que aquest va tornar a caure a l'aigua en arrencar una part de la malla. No obstant, va tenir temps a poder agafar una part del fusellatge.

L'empresa contractada pels familiars de l'alumne desaparegut va resultar ahir essencial per confirmar la procedència de les restes de l'ultralleuger trobades ahir en aigües de Roses. La família va contractar els serveis d'aquesta empresa després que els equips d'emergència abandonessin la recerca de l'aeronau quan feia una setmana que havia desaparegut.

Els fets

L'ultralleuger es va enlairar de l'aeròdrom de Pals el diumenge 22 de gener al migdia. A bord hi viatjaven la instructora i el seu alumne. Estava previst que aterrés al mateix punt a les cinc de la tarda però no ho va fer i immediatament es va posar en marxa un operatiu de recerca per trobar la nau i saber com es trobaven els seus ocupants. Les últimes pistes que es tenien eren el senyal emés per una antena de telefonia mòbil de l'Estartit que ubicava per la zona el telèfon d'un dels tripulants i unes taques de fuel al mar, prop de les illes Medes.