L'Agència de Salut Pública ha detectat a Lloret de Mar un cas important d'infecció per Chikungunya, un virus que té un origen africà i provoca febre i dolors articulars intensos, que poden arribar a ser molt molestos, fins i tot invalidants. La persona infectada havia viatjat fa poc a països del Carib, des d'on va importar la malaltia, on aquesta és endèmica. A banda de la dona de Lloret, hi ha dues dones de Vilassar de Mar infectades. Segons va informar el Departament de Salut, les tres tenen edats d'entre 27 i 56 anys i s'estan recuperant. El virus es transmet per la picada de mosquits del gènere Aedes, que actuen com a vector de la malaltia. La transmissió directa entre persones no està demostrada. L'Agència de Salut Pública de Catalunya -ASPCAT- alerta del risc de contagi de la infecció del virus de Chikungunya a persones que viatgin a zones endèmiques del virus. Des de finals de maig, s'ha doblat el nombre de casos a la República Dominicana, Martinica, Guadalupe, Haiti, St Martin i Sant Barthelemy. Altres zones de risc inclouen diversos països del Carib i algunes zones de Sud Amèrica, països del sud-est asiàtic i de l'Àfrica equatorial.

Les principals mesures de prevenció per a les picades de mosquits del tipus Aedes són: eliminar llocs on aquests insectes es reprodueixen (dipòsits d'aigua naturals i artificials), aplicar repel·lents a la pell i utilitzar peces de roba de colors clars, que cobreixin la major part de la superfície del cos. L'ASPCAT manté els controls d'alerta i vigilància de la possible importació de més casos. Des del 2010 fins al 2013 s'han detectat 8 casos d'aquesta malaltia a Catalunya.

Sense ingrés hospitalari

Per altra banda, els ajuntaments compten des de fa anys amb plans de vigilància i control de plagues que permeten mantenir la densitat d'insectes per sota dels nivells de risc de transmissió de malalties. En aquest sentit, l'ASPCAT ha revisat les actuacions que s'han fet aquest any als municipis de Vilassar de Mar i Lloret de Mar i ha determinat que són correctes. Per la seva banda, les afectades no van requerir ingrés i evolucionen favorablement.