El conseller de Territori, Santi Vila, de 41 anys es va casar ahir al Castell de Peralada amb el xef italobrasiler Rafael Vertamatti de 32 anys amb qui manté una relació sentimental des de fa uns deu anys. L'enllaç va tenir dos-cents convidats, entre ells la ministra de Foment, Ana Pastor, amb qui Vila ha fet amista, el president de la Generalitat, Artur Mas o personatges coneguts del món de la cultura o la televisió com ara Ventura Pons, el Mag Lari o Josep Cuní. La cerimònia oficiada per l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va durar una hora. La va seguir un refrigeri a peu dret i una festa amb música. No va faltar un pastís, fresc i que contenia xocolata -de la Pastisseria Òpera- El Castell.

Dues veïnes eren la única representació popular a les portes del Castell. Els ho havien comunicat a la perruqueria al matí -el mateix perruquer deien que pentinava un dels nuvis- i volien veure de prop els convidats. Altres peraladencs ignoraven fins i tot qui es casava. Però que hi desfilaria gent important s'intuïa pel desplegament policial dels Mossos d'Esquadra i vigilants, discrets, situats als carrers propers a la rotonda que dóna accés al Castell. Des d'aquí van començar a entrar, la majoria en cotxe, a partir d'un quart de sis de la tarda els primers dels convidats d'un dels polítics considerat més proper pel seu caràcter afable que ha tingut una etapa a la comarca, sobretot marcada per l'alcaldia de Figueres (2007-2012) i actualment al Govern de la Generalitat. Eren molt puntuals l'exsenador convergent Narcís Oliveras i l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont. El nuvi amb un vestit blau i corbata a joc, amb unes ulleres de sol vermelles arribava acompanyat de la seva mare quan faltaven vint minuts per les set de la tarda. Ho feia conduint el seu vehicle, baixava el vidre del cotxe i les preguntes les contestava amb un: "estic molt content, és un dia molt maco". Hores abans a les xarxes convidava a "brindeu per nosaltres i per l'amor que en un moment o altre heu sentit o teniu encara! Visca la vida!". Els nuvis intentaven mantenir la privacitat, sobretot per la parella de Santi Vila no tan avesada a la pressió mediàtica. Part de la família brasilera de Vertamatti arribava dels últims procedent de l'hotel on estaven allotjats. El nuvi ho feia sentat al seient de darrere, amb camisa i corbata de llacet, somrient, tot i que nerviós per les càmeres. Ho feia quan passaven vint-i-cinc minuts de les set de la tarda, el que va retardar mitja hora l'inici de l'enllaç. La cerimònia civil als jardins va incorporar algun element religiós com ara la lectura del pare nostre. La va oficiar Puigdemont però van intervenir l'escriptor Vicenç Villatoro que va glossar sobre si és bo no casar-se; Pilar Rahola llegint un article dedicat a ells, i Santi Vila donant les gràcies. Seguint tradicions del país de Rafael Vertamatti, els testimonis eren dotze. Vila va estar acompanyat d'amics, familiars i representants de diferents àmbits.

Els vincles amb la comarca quedaven patents amb la presència de convidats com ara l'empresari Amadeu Miquel, o Dídac Lee; el president de la Fundació Salvador Dalí, Ramon Boixadós; el pintor Lluís Roura; l'advocat Joaquim Bech de Careda; l'alcadessa, Marta Felip, o el de Cadaqués, Joan Figueras. Estava prevista també l'assistència de tots els consellers de la Generalitat, alguns, com també el president Artur Mas, arribaven tard perquè es trobaven al casament de l'alcalde de Valls, Albert Batet. S'incorporaven a un àpat a peu dret i música als jardins. Els nuvis marxaran la setmana vinent en un petit viatge per Europa.