A nivell de centres educatius o de municipis -en algun cas a través de Centres Cívics, per exemple, però també des dels ajuntaments-, el sistema de cooperació o de reutilització de llibres de text i de material escolar funciona des de fa anys a les comarques de Girona.

Els exemples són molt nombrosos i un d'ells és el programa de reutilització que l'escola Verd de la ciutat de Girona realitza des del curs 2002-2003, dintre del qual l'alumnat de Primària compartia i reaprofitava algun llibre de text provinent d'aportacions familiars. Tres cursos després, el centre va rebre ajuts del Departament d'Ensenyament per continuar el programa, però en l'actualitat aquestes aportacions s'han perdut; malgrat això, la iniciativa es manté.

A l'Educació Secundària Obligatòria (ESO), l'institut Montilivi de Girona també organitza el seu propi programa de reutilització de llibres. L'objectiu principal és reduir les despeses de les famílies, però també promoure valors com la responsabilitat, la sostenibilitat ecològica i la cooperació.

Figueres ofereix un exemple de projecte de reutilització de llibres promogut pel consistori. Aquest últim curs, l'Ajuntament ha posat en marxa un Banc de Llibres adreçat especialment a famílies amb necessitats econòmiques i fa pocs dies, el 9 de juliol, va organitzar juntament amb Càritas una fira d'intercanvi, compravenda i donació de llibres per a estudiants de Secundària. La idea és repetir l'acció al setembre, quan comenci el curs 2014-2015.

A finals de juny i principis de juliol, a Vidreres es va organitzar una nova edició del seu programa d'intercanvi gratuït de llibres de text reutilitzables, els destinataris dels quals són alumnat de Primària i d'ESO. El punt de trobada per a aquestes accions va ser la Biblioteca Municipal Joan Rigau p.t.v. girona