L'arquitecte banyolí Pau Sarquella, de 28 anys, rep avui a Munic el premi Das erste Haus, que atorga la revista alemanya Bauwelt. El guardó destaca les cinc millors obres executades per joves arquitectes. Sarquella, un dels premiats en l'edició del 2015, ahir es va mostrar "molt content" pel guardó que reconeix la reforma de la carnisseria Germans Soler, situada a Celrà. Es tracta d'un projecte de l'arquitecte de Banyoles que va consistir en la remodelació global d'aquest establiment familiar, ubicat al peu de la carretera C-66 -la via que travessa Celrà-. De fet, la reforma ja ha rebut els darrers mesos dos altres premis d'arquitectura: els Arquia/Próxima IV i els Ajac IX. Per això, tenint en compte que l'obra ha aconseguit tres guardons per part de jurats diferents, Sarquella va assegurar bromejant que la remodelació "deu estar una mica ben feta".

Malgrat que tan sols fa tres anys que va acabar els estudis a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona, Sarquella ja ha fet diferents projectes. Per exemple, un any enrere, va presentar "Persiana Barcelona"; una idea que pretén reinventar la persiana tradicional de corda. Sobre la carnisseria de Celrà, el jove arquitecte va considerar que "crida l'atenció", perquè un establiment així no acostuma a ser un objectiu per a un arquitecte, segons Sarquella. Tot i això, va voler posar de manifest que l'obra no es va centrar només en la carnisseria, perquè també "va sortir a fora" a través de la façana de l'establiment. Sarquella va subratllar que una finalitat del projecte va ser que els conductors que hi passen pel davant "s'adonin que hi ha una carnisseria".

Per aquest motiu hi ha la silueta d'un porquet, "que ensenya que és una carnisseria". Sarquella va explicar que, a més, la façana compta amb elements del món de la carretera com la llum de neó i la referència del color negre. Pel que fa a l'interior de l'establiment, va assenyalar que "es va buidar tot el que hi havia". Així, es va tirar a terra un mur -que es va estintolar amb una estructura metàl·lica-, es va treure el guix i el revestiment que hi havia i d'aquesta manera, va sortir un mur de pedra, unes voltes i el paviment que hi havia posat de feia centenars d'anys. El fet és que l'edifici data del 1906 i per tant es va recuperar la rajola enterrada. "L'establiment abans havia estat una farmàcia i alguns veïns encara es recorden del paviment que hi havia llavors", va destacar ahir Sarquella.

L'arquitecte banyolí, que es troba a Alemanya per poder recollir el premi, actualment treballa, de manera conjunta amb Carmen Torres i Marc Riera, en un projecte per remodelar un centre cívic a Palafrugell. A més, els pròxims mesos Sarquella farà de professor al programa internacional de la Universitat Chulalongkorn de Bangkok.