Nou professors i 48 alumnes dels graus superior i mitjà d'electricitat i mecànica de l'Institut de Formació Professional Garrotxa d'Olot participaran en el projecte Gutenberg 3D. El pla es fa en base al treball conjunt entre 10 centres de l'Estat. Hi participaran 111 professors, que intercanviaran experiències a través de contactes a la xarxa de telefonia per Internet Skype.

L'estrella de la planificació és la creació de pròtesis de mans per a persones discapacitades amb pocs recursos. La part final de les pròtesis de mà les farà l'IES Virgen de las Nieves (Granada) i estarà dirigida pel professor Federico Coca. Segons ha explicat Toni Moreno (director del projecte a Olot), Coca explicarà el procés de creació de les mans artificials en el proper Robolot. Es tracta d'un certamen de robòtica que tindrà lloc a Olot els dies 18 i 19 d'abril.

La participació del centre garrotxí en la fabricació de les pròtesis estarà lligada a la vigilància de les impressores. És a dir, la idea és establir una unió entre càmeres de vigilància informàtica i aplicacions de telefonia mòbil. D'aquesta manera -segons Moreno-, podran seguir a distància el procés de formació de les peces. Un procés que Moreno va definir lent.

Sogons Moreno, la destinació de les pròtesis es decidirà a traves del projecte solidari Enabling the future. Es tracta d'una planificació que permet posar en contacte persones de qualsevol lloc del món que estan mancades d'una o de les dues mans amb especialistes en la fabricació de pròtesis.

La xarxa solidària de moment ja ha ajudat moltes persones sense mans per causa de problemes de naixement, accidents o per causa de conflictes bèl·lics.

La comunitat Enabling the future va sorgir el 2011 amb uns 300 membres i ara en té 3.900. Això no obstant, de tots els membres només n'hi ha 86 amb capacitat de culminar una pròtesi adaptada a una persona concreta. Una d'aquestes 86 és Federico Coca.

El resultat és que per només una despesa aproximada de 25 dòlars una persona pot obtenir una mà o un dit artificials adequats a les seves necessitats.

Aconseguir una pròtesi amb electrònica activada a través de moviments del monyó té una despesa d'un mínim de 9.000 € fins a un màxim aproximat de 45.000 €. A Europa la seguretat social paga el 90% de la despesa, però abans l'han de pagar els afectats. Al tercer món només poden obtenir les pròtesis la gent capaç de pagar-ne el 100%.

La fabricació de mans i de dits té una vessant educativa. Segons la Universitat Politècnica de Catalunya, la impressió 3D de mans i de dits és la millor manera d'entendre la fabricació digital.

La idea és que la combinació entre ensenyament i solidaritat augmenti i en un futur proper els escolars europeus puguin fer dits i mans i així les pròtesis cobreixin el màxim de necessitats.