Un total de 33 menors han pogut evitar ser jutjats pels delictes comesos a Girona per tenir menys de 14 anys. Ho revelen les dades de la darrera memòria de la Fiscalia Provincial -és de 2014 però recull les dades de l’exercici anterior- en explicar com de les 1.133 diligències preliminars que va incoar, 33 es van haver d’arxivar directament perquè els menors eren inimputables -l’edat penal mínima són 14 anys a Espanya-, 138 es van haver de desistir i 409 es van haver d’arxivar per altres causes. En definitiva, només van prosperar 553 causes.

La mort d’un professor d’institut a mans d’un menor de 13 anys el passat 20 d’abril ha portat a la palestra la qüestió de la inimputabilitat fins al punt que alguns sectors han sol·licitat públicament que es rebaixi l’edat penal perquè aquests crims no quedin sense càstig, un mesura que tant el Ministeri de Justícia com la Fiscalia General de l’Estat han rebutjat de forma taxativa.

En els casos que es declara la inimputabilitat del menor per raó d’edat la Fiscalia ha de remetre el cas a la Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA) perquè intervingui en l’adopció de les mesures de protecció que s’han de prendre després d’avaluar la situació personal i familiar del menor. Es tracta únicament de mesures administratives, en cap cas judicials, i tenen un caràcter educatiu i social, mai penal. Això ni significa que entre les decisions a prendre es pugui incloure l’internament en centres psiquiàtrics o en centre de menors.

Precisament, entre l’activitat que recull la memòria també s’hi compten algunes d’aquestes mesures de protecció, com els 363 expedients de protecció respecte menors en situació de risc i 175 per menors desemparats.

Hi ha la possibilitat que els menors siguin separats dels seus pares si la DGAIA considera que aquesta és la millor solució , encara que, per regla general, s’intenta evitar arribar a aquest extrem. En tractar-se d’una qüestió administrativa la Fiscalia no intervé, excepte si els pares del nen que ha comès el delicte no accepten les mesures que proposen els tècnics dels serveis socials per aconseguir la correcta socialització de l’infractor.

A tot Catalunya, els expedients de protecció de menors als quals més es va recórrer durant el 2013 van ser els que afectaven nens en situació de risc (3.011) i els de tutela autonòmica (1.577), seguits a molta distància de la intervenció en adopcions (485) i els de guarda en centres públics (333).

A la província de Girona la delinqüència associada als menors -entre els 14 i els 18 anys- es manté estable, com recull la memòria de la Fiscalia. I, en general, al conjunt de Catalunya l’activitat delictiva es manté estable, a excepció dels homicidis i assassinats que han passat de 18 l’any 2012 a quatre el 2013. Les violacions i els abusos sexuals es mantenen estables (entre 40 i 50 anuals en ambdós casos) però s’incrementen els robatoris amb violència o intimidació -passen de 985 el 2012 a 1.040 el 2013.