Els Marrecs de Salt van viure ahir una jornada inoblidable després d'aconseguir, per primera vegada en la seva història, carregar i descarregar un 5 de 8 amb èxit, el castell de més dificultat realitzat fins ara per la colla castellera. Tot i que ja havien alçat aquesta construcció a la plaça del Vi de Girona durant les festes de Sant Narcís -el 26 d'octubre de 2014-, encara no havien pogut descarregar-lo durant una actuació, repte que van assolir ahir en el segon intent. I ho van fer a casa, concretament a la plaça de davant de l'Ajuntament municipal, amb motiu de la Festa Major de Salt. Tot i això, la gesta no es va aconseguir sense fer patir els centenars d'espectadors que van acudir a la diada castellera, ja que durant el descens de l'enxaneta i l'acotxador l'estructura va començar a trontollar perillosament. Entre crits de "força", "ja queda poc" o "aguanteu que ja ho teniu", els Marrecs es van mantenir ferms resistint fins al final, moment en el qual exultants, es van desfer en abraçades i felicitacions mentre cantaven amb orgull la cançó de la colla. "Estem eufòrics. És un gran dia" va destacar el cap de colla dels Marrecs, Aram Martí.

Aquesta, però, no va ser l'única alegria per als castellers de Salt, que durant la segona ronda de l'exhibició van carregar i descarregar la torre de 8 amb folre, una figura que no realitzaven des de feia un any, i un 3 de 8. "Ara el nostre pròxim objectiu és el 3 de 9, que sabem que és molt difícil i ens el plantegem a llarg termini" avançava Martí. Com ja és habitual en aquesta diada castellera de Festa Major, també van actuar altres colles convidades que en aquesta ocasió van ser els Castellers de Vilafranca, els Xerrics d'Olot i els Castellers de Terrassa.

I entre el públic, no hi va faltar el nou alcalde saltenc, Jordi Viñas, que guarnit amb la camisa blava dels Marrecs, va animar la colla local durant tota l'actuació. "Aquesta és una jornada molt especial per Salt i com a aficionat que sóc als castells i per tot el que simbolitzen -la pinya, la unió, la força - volia donar tot el suport als Marrecs" remarcava Viñas des del balcó de la casa consistorial. I a la plaça, opinions de tot tipus. "Som aficionats a la tradició dels castells i ens faltava veure els de Salt" deia Quico Dorrera. L'Enriqueta Masdevall, en canvi, no ho va gaudir tant. "Pateixo molt per si cauen" exclamava, tot i que, pel seu descans, la d'ahir va ser una jornada castellera rodona.