L'acte institucional per commemorar l'Onze de Setembre a Girona, que des de fa cinc anys organitzen conjuntament Generalitat, Diputació i Ajuntament, es va celebrar ahir al saló de descans del Teatre Municipal de la capital. Es va tractar d'un acte senzill (parlaments i actuació musical al final), tot i que en tot moment va estar revestit per l'anhel de Catalunya de poder arribar a ser un país lliure. El president de la Diputació de Girona, Pere Vila, va manifestar que després de 300 anys aquest «és un moment transcendent» i per això es va mostrar esperançat que, ara, «la societat civil farà possible» que Catalunya encari el seu futur com a país. Vila va explicar: «La llibertat ens l'hem de guanyar nosaltres mateixos com a catalans, i no esperar que ens l'atorguin com una almoina els nostres opressors».

El president de la Diputació va demanar també «ser curosos amb els missatges» per a la defensa de l'Estat propi. «La independència, el dret a decidir i la llibertat ens han unit», va afirmar Vila, que va afegir: «Hem de deixar clar que també som aquí per culpa d'una actitud no solvent de l'Estat i no dels ciutadans espanyols». En aquesta línia, el conseller de Territori, Santi Vila, va dedicar ahir les primeres paraules a recordar que, «afortunadament, aquest és un país que gira la vista cap al passat i commemora fets com els de 1714, posant aquest passat al servei del futur». «La identitat nacional catalana no es configura per raons ètniques, no ens la passem de pares a fills; el que justifica aquest país són els valors genuïnament republicans: llibertat, fraternitat i justícia», va destacar Vila, tot fent referència al paper de Catalunya com a nació acollidora i al compromís del Govern en la defensa de la cultura i la llengua.

Pel que fa a l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va voler dedicar el seu discurs al «deure fonamental» que tenen les institucions de donar resposta a la demanda dels ciutadans. «Les institucions han de reflectir la realitat que viu el país; el seu paper no és el de canviar els desitjos de la gent o mirar cap a una altra banda, sinó el d'acompanyar-la cap al futur», va afirmar Puigdemont. Així, l'alcalde va criticar la postura de l'Estat cap a Catalunya amb les reformes legislatives, com la del Tribunal Constitucional.