El conseller de Salut, Boi Ruiz, es va posicionar ahir al costat de les farmàcies catalanes davant la seva negativa de vendre cigarretes electròniques i, fins i tot, va recomanar la seva «insubmissió» davant el projecte de reial decret que pretén regular-ho. «Des de Salut farem les al·legacions oportunes a aquest decret. Unes al·legacions que passen perquè no creiem ni idoni ni respectable per al farmacèutic vendre cigarretes electròniques», va afirmar Ruiz.

«A una professió que és sanitària no li podem fer vendre coses que incitin a conductes no saludable», va reblar el conseller.

«Crec que es tracta d'un reial decret que no ha comptat amb massa debat ni massa consens. Ens sembla tot plegat inversemblant», va continuar Ruiz, que ha deixat clar que el Govern presentarà al·legacions a la possible venda de cigarretes electròniques en farmàcies. «La nostra posició és clara, no hi estem disposats», va puntualitzar el conseller de Salut.

«Ningú ens pot obligar a vendre cigarretes electròniques a les farmàcies de Catalunya», va concloure Ruiz, que va presidir la presentació de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) com a nou centre col·laborador de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per al control del tabac.

La designació de l'ICO és per a quatre anys renovables i té com a objectiu donar suport a l'OMS -que en l'acte va estar representada per Melita Jakab, de l'Oficina Regional- i als països de la regió europea, africana i americana en el seguiment de la prevalença de consum de tabac, l'avaluació d'intervencions i polítiques de control i la recerca en aquest àmbit; el desenvolupament de la capacitació professional i la creació de xarxes de serveis sanitaris sense fum; el foment i la innovació en la formació dels professionals sanitaris en cessació tabàquica; i la difusió d'informació entre els professionals i la ciutadania.

En aquest sentit, i segons va detallar el cap de la unitat de control del tabaquisme de l'ICO, Esteve Fernández, les activitats previstes inclouen l'organització de jornades i de cursos presencials i en línia (de tractament del tabaquisme, de metodologia per a l'avaluació d'intervencions, programes i polítiques), la coordinació de grups de treball internacionals (sobre bones pràctiques, de centres sanitaris sense fum) i l'elaboració, traducció i divulgació de guies, informes i materials per al control del tabac, amb especial èmfasi en l'ús de les xarxes socials.