No va ser un míting, no va ser un inici de campanya, no va ser res d'això però s'hi va assemblar molt. Jordi Xuclà, cap de llista de Democràcia i Llibertat per Girona al Congrés, va pronunciar ahir a l'hotel Carlemany de Girona la conferència "Per guanyar i no perdre'ns", amb la vista ja posada en les eleccions generals. De les paraules de Xuclà va quedar una cosa clara per damunt de qualsevol altra: que aquestes generals seran unes plebiscitàries bis.

Xuclà va començar la seva intervenció recordant que fa només quatre anys en aquell mateix escenari defensava un pacte fiscal amb l'Estat i la reforma territorial. "Però les coses són com són, no cal que ens enganyem, i ni pacte fiscal ni reforma territorial", va resumir. De tal manera han canviat les coses que, segons va assegurar a les més de 200 persones que van omplir el saló del Carlemany, "el poble català ha demostrat en les urnes que vol la llibertat, vol l'estat propi i vol la independència per Catalunya". Entre tota la gent que va seguir la intervenció de Xuclà hi havia la majoria de membres de la candidatura per Girona, tant al Congrés com al Senat,

Segona volta del procés

En paraules de Xuclà que van ser prou gràfiques i entenedores, per poder consolidar el "procés sobiranista i que Catalunya continuï caminant cap a la plena lliberta" és necessària en els comicis d'aquest desembre "una golejada com la del Barça o superior".

Amb aquesta afirmació el cap de llista de Democràcia i Llibertat pel Congrés a Girona, Jordi Xuclà, feia una crida a la mobilització ciutadana perquè es demostri a les urnes que la voluntat del poble català és guanyar la batalla iniciada i obtenir una clara victòria que freni el Partit Popular i Ciutadans. "Les properes eleccions són una gran oportunitat per culminar el procés en una segona volta i reafirmar-lo", va insistir.

"Democràcia i Llibertat és la llista dels que donen suport al president Mas i a la seva manera de conduir Catalunya cap a la plena sobirania", va afirmar el candidat al Congrés.

Així mateix va destacar que "el neocentralisme del PP i la suspensió de l'autonomia només es pot aturar a les urnes amb un vot massiu a favor de la coalició". "Mai s'havia arribat tan lluny en l'expressió de la voluntat popular per mitjà del vot. Hem demostrat tenir un mètode de treball que va fer possible arribar al consens per la pregunta del 9-N, poder posar les urnes, convertir el 27-S en un plebiscit i que hi hagués una llista unitària", va recordar Xuclà per alertar tot seguit que tot aquest camí podria quedar aturat si no es valida el 20-D amb el vot ciutadà.

Desmarcant-se d'ERC

El candidat al Congrés va aprofitar per marcar distàncies amb ERC, partit que va concórrer amb CDC a les passades eleccions autonòmiques sota el paraigua de Junts pel Sí. En aquest sentit Xuclà va deixar clar que "Democràcia i Llibertat és l'Avinguda central del sobiranisme català, sense les fronteres més clàssiques". "La coalició que engloba CDC, Demòcrates per Catalunya i Reagrupament i l'embrió d'un nou partit i un nou País", va destacar. No va oblidar la resta de partits, assenyalant que "el PP-AP de Jorge Fernández Díaz i el PSOE-PSC de Carmen Chacón són l'altra cara de la moneda" de Democràcia i Llibertat

Xuclà no va amenaçar, però poc li va faltar quan va advertir que si la candidatura que representa no té la màxima representació "les cadires del Congrés i el Senat s'ompliran de persones que defensaran el que es decideixi a Gènova, Ferraz o C's; no el que es decideixi a la Generalitat o al Parlament de Catalunya".