Els agents d'investigació que van fer els seguiments als lladres ninja que van rebentar 26 cases a la província entre el 2012 i el 2013 asseguren que el mes que aquests es van «esfumar» a Albània no es va cometre ni un sol robatori silenciós. La segona sessió del judici a l'Audiència Provincial de Girona contra els lladres silenciosos es va centrar ahir en les declaracions dels policies, que van relatar els seguiments que van realitzar i els indicis que van acumular contra el grup, que tenia el seu cervell i els dos lloctinents instal·lats a Llagostera.

La investigació es va iniciar en detectar un augment de robatoris silenciosos al Baix Empordà que compartien un segell particular, els forats en marcs de finestres i portes fets amb un trepant per passar-hi un filferro i alliberar el forrellat. Les càmeres de vigilància van permetre detectar el vehicle utilitzat per la presumpta banda per moure's i va facilitar als Mossos d'Esquadra realitzar el seguiment del vehicle. Encara que en moltes ocasions no van poder apropar-se el suficient per evitar ser enxampats i córrer el risc d'ensorrar la investigació.

Els Mossos d'Esquadra consideraven aquesta banda de lladres com a molt especialitzada i van manifestar que les investigacions es van allargar perquè els acusats eren molt curosos i prenien moltes precaucions perquè no els atrapessin, com emplear diferents conductors per traslladar-los a les cases que havien de robar o amagar les eines i el botí durant uns dies per impedir que els enxampessin en un control nocturn. Un policia va afirmar ahir que en aquella època es va intensificar molt la vigilància policial contra els lladres i «si una patrulla els interceptava de matinada sabien que els pararien», per això procuraven no dur res a sobre.

Les vigilàncies policials van permetre descobrir l'amagatall de les eines prop del radar de Calonge a la C-31 i interceptar uns paquets que els principals acusats pretenien enviar a Albània amb ple de material robat.

El judici durarà tota la setmana. El fiscal demana per al líder de la banda una pena de 13 anys i quatre mesos de presó mentre que per a la resta de processats sol·licita penes d'entre sis anys i mig i dotze anys i mig, en funció del rol que tenien dins el suposat grup criminal i el nombre de robatoris en què van participar.