Una nova jornada de vaga convocada pel Sindicat Espanyol de Maquinistes i Ajudants Ferroviaris (Semaf) va provocar ahir múltiples retards i la cancel·lació d'un tren de la R-11 de Barcelona a Cervera de la Marenda. Segons va informar Renfe, el trajecte en qüestió era el que sortia a les 6.15 del matí de la capital catalana en direcció Cevera, i es va haver de cancel·lar per l'incompliment dels serveis mínims per part dels vaguistes, fixats en un 66% en les línies de rodalies.

La companyia va informar que, a part d'aquest incident, els serveis mínims es van complir en un 96%. Tanmateix, la nova jornada d'aturades (la tercera de les quatre programades) va comportar diversos retards, tal i com van confirmar diversos usuaris de les línies gironines, principalment de la R-11.

Renfe va assegurar que a tot l'Estat es van suprimir ahir 75 trens dels 1.021 programats per l'incompliment dels serveis mínims en la jornada d'aturada convocada pel Sindicat Espanyol de Maquinistes i Ajudants Ferroviaris (Semaf), que suposa un 7%.

Segons les dades facilitades per la directora d'Operacions de Renfe, Berta Barrero, en els Rodalies de Madrid es van suprimir 46 trens dels 269 programats, un 17% del total; a Barcelona, 12 trens, un 7%; ia València, 16 trens, un 3% d'incompliment.

La ministra de Foment en funcions, Ana Pastor, va apel·lar ahir a la "responsabilitat" dels maquinistes de Renfe que estan en vaga i els va advertir de la gravetat que suposa incomplir els serveis mínims dictats, com va passar ahir a Barcelona.

"Faig una crida a la responsabilitat de tots els professionals de Renfe i els demano que compleixin els serveis mínims, ja que és un tema molt important i molt greu no complir-los", va afirmar Pastor, que ahir a la tarda va signar dos convenis per construir els nous accessos ferroviaris de la zona sud del Port de Barcelona.

En declaracions a la premsa, la ministra va estendre la mà "al diàleg i l'entesa" amb els vaguistes, encara que va incidir que els serveis mínims són "llei" i, per tant, d'obligat compliment. "La llei està per a tothom, ningú està per sobre de la llei", va subratllar la titular de Foment.