Avui tenim una cita. Tranquil·la, amb poca llum i a cel obert. D´aquestes que diríem que «fan estiu», vaja. Un any més arriba una de les nits més màgiques en què rebem un dels esdeveniments astronòmics més destacats de tot l´any: els Perseids. Popularment coneguts com a «Llàgrimes de Sant Llorenç» (amb motiu de la proximitat de la festa que porta el mateix nom), es tracta de la pluja d´estels més popular de l´estació. Enguany encara més recomanada, ja que la seva potència i visibilitat serà gairebé del doble de l´habitual.

Aquest fenomen es pot presenciar cada estiu durant els mesos de juliol i agost. Els Perseids són una pluja de meteors provocada per la cua de pols còsmica que deixa al seu pas el cometa 109P/Swift-Tuttle. El nom ve donat per la constel·lació de Perseu, que és la radiant d´on provenen els meteors. El cometa descriu una trajectòria que fa la volta al Sol cada 135 anys, però en el cas de la Terra, aquesta travessa els núvols de restes de cometa atrapades per la gravetat solar. En fer-ho, les partícules de pols cometari travessen l´atmosfera terrestre a una velocitat de 59 km/s (212.400 km/h); i a causa d´aquesta velocitat extrema, les minúscules partícules del cometa, la majoria de les quals no són més grans que un gra de sorra, poden produir impressionants traces de llum que són les que es podran apreciar avui en directe.

En base a les observacions de l´International Meteor Organization dels darrers anys, s´espera que la màxima intensitat del fenomen s´assoleixi entre les tres i les cinc del migdia de demà, a plena llum del dia, i és per aquest motiu que el moment més adient per veure els meteors serà avui a la nit a partir de les onze aproximadament, o bé demà un cop es faci fosc al voltant de les deu. Les simulacions de l´investigador Jérémie Vaubaillon indiquen que aquest any podrem observar una pluja més densa que l´any 2015, ja que la Terra travessarà les restes del cometa 109P/Swift-Tuttle que van quedar atrapades en òrbita al voltant del Sol i més pròximes a la Terra a causa de la gravetat de Júpiter. Per això s´espera un nombre més alt de meteors per hora, que podria arribar fins a 160, un nombre molt elevat.

Per tots aquells interessats a gaudir de l´espectacle estel·lar, els alegrarà saber que és ben senzill i que no es necessita cap material específic. Es poden veure a ull nu, estirats a terra en un indret ben fosc i armats només d'una jaqueta per si el fred fa acte de presència ben entrada la nit. Depenent del moment, fins i tot, es poden arribar a capturar les traces lumíniques dels meteors en format fotogràfic.

Al ser un dels esdeveniments més curiosos per tots els astrònoms de la zona, l´Associació Astronòmica de Girona instal·larà el seu camp d´observació al Mas Roig II de Llagostera, on a partir de dos quarts de deu encetarà una jornada especial per seguir els Perseids. Serà una trobada oberta a tot el públic on es podrà fer una observació telescòpica i meteòrica de franc. Un altre lloc des d´on també es podrà seguir el fenomen serà a la finca de Can Vilallonga de Cassà, on el Consorci de les Gavarres ha organitzat un acte gratuït amb explicacions d´un especialista amb l´ajuda d´un telescopi per seguir en directe l´observació sense perdre ni un detall.

La d´avui pot ser d´aquelles cites a les quals ens pot fer mandra assistir, on potser haurem d´esperar una mica, fins i tot, però una pluja d´estels no es veu cada dia i si coincideix amb una nit d´estiu, doncs encara millor.