Un terratrèmol de 3,6 graus de magnitud a l'escala Richter va sacsejar ahir al matí Santa Coloma de Farners i rodalies. Es tractava, de fet, del segon terratrèmol rellevant que afectava la zona en només deu dies. El sisme, que inicialment no va causar danys materials ni personals, es va percebre a gran part de la comarca de la Selva i també a comarques properes. Al llarg del dia, Protecció Civil va informar que el telèfon d'emergències 112 va atendre més de 40 trucades de veïns de la zona que demanaven més informació dels fets, tot i que asseguren que cap de les trucades es va produir per notificar incidències.

Segons l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), el terratrèmol es va produir a les 10.26 hores i l'epicentre es va detectar a uns 5 quilòmetres de profunditat al sud de Santa Coloma de Farners i dins el terme municipal de Riudarenes. Donada la rellevant intensitat, l'ICGC va detallar que el sisme va ser àmpliament percebut al centre de la comarca de la Selva i percebut parcialment a la resta de la comarca, el Gironès i extrems nord del Maresme i el Vallès Oriental.

SISMES A GIRONA DEL 8 D'AGOST AL 9 DE SETEMBRE

Elaboració pròpia a partir de dades de l'Institut Cartogràfic de Catalunya.

El sisme va provocar moviment d'estris a les cases (quadres, gerros i altres elements decoratius) i veïns de la zona es van alarmar i van trucar al telèfon d'emergències 112 de Catalunya, que va atendre 41 trucades de punts propers i alguns tan allunyats com Malgrat de Mar o l'Hospitalet de Llobregat.

El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) va estar en contacte amb els cossos operatius de seguretat i emergències i amb les policies locals de la zona propera a l'epicentre del sisme. Algunes d'aquestes policies locals també van rebre trucades de veïns esglaiats, com és el cas de Sils i Santa Coloma de Farners. El SEM va informar, però, que no van haver d'atendre cap persona a causa del terratrèmol.

El sisme es va deixar notar amb força al centre de Santa Coloma de Farners, tot i que l'epicentre es va situar uns quilòmetres més al sud, concretament a la localitat de Riudarenes. L'alcalde de Santa Coloma, Joan Martí, va destacar que "molts veïns es van espantar perquè el tremolor va ser ràpid però molt fort". El sisme, que va passar quan faltaven pocs minuts per dos quarts d'onze del matí va durar pocs segons però la intensitat va ser important, i de fet es va deixar sentir fins a localitats tant llunyanes com per exemple l'Hospitalet de Llobregat. Per la seva banda, l'alcalde de Sils, Martí Nogué, va assegurar que ni el consistori ni la Policia Local del municipi van rebre trucades d'emergència notificant incidències.

Terra de terratrèmols

L'alcalde de Santa Coloma de Farners va recordar que la Selva és una comarca amb una alta activitat sísmica, si bé el d'ahir va ser "un dels més forts dels últims temps". Martí va explicar que fa 8 anys va haver-hi un altre terratrèmol de consideració com el d'aquest passat diumenge, i en qualsevol cas es felicita perquè no hi ha hagut cap dany personal ni tampoc material. En aquella ocasió va ser un 23 de juny de 2008 quan un sisme de 3,1 graus a l'escala de Richter també es va fer notar entre els veïns del poble, per bé que, afortunadament, tampoc va causar danys ni personals ni materials. L'alcalde de Santa Coloma de Farners va assenyalar que molts veïns recordaven aquell episodi arran del tremolor d'ahir. Amb tot, el batlle recordava que "afortunadament no hem de lamentar cap desgràcia". Els terratrèmols en aquesta zona són, segons l'alcalde, prou habituals però d'intensitat baixa i imperceptibles pels veïns de la zona de la comarca de la Selva.

Els únics desperfectes

Només es va detectar un cas de danys, i van ser en forma d'esquerdes en un habitatge d'un veí de Sils. El testimoni explica que fa 16 anys que viu a la localitat selvatana i que mai havia sentit ni notat un tremolor com el d'ahir. "Estàvem a casa nostra i vam notar que tot es movia i que les làmpares es començaven a balancejar. Immediatament vam sortir al carrer, on ja hi havia gran part dels veïns agrupats comentant el que estava passant. En entrar vam descobrir que al marc de la cuina havien aparegut dues esquerdes arran del sacseig" va explicar. "Vam optar per no trucar a emergències perquè de seguida vam veure que no era res posant les notícies".

Activació SISMICAT

Minuts després del sacseig, Protecció Civil va activar la fase de prealerta del Pla especial d'Emergències Sísmiques a Catalunya (SISMICAT). El director dels serveis territorials d'Interior a Girona, Albert Ballesta, va assegurar que el pla es va activar per precaució, a partir d'on es van posar en alerta els serveis d'emergències. Ballesta també va insistir en la inexistència de danys humans ni estructurals rellevants derivats de l'impacte del sisme. El SISMICAT es va mantenir operatiu fins les 14.30 hores, quan es va decidir desactivar-lo a causa de la inexistència d'incidències rellevants relacionades amb el terretrèmol. Al llarg del matí es van produir més d'una vintena de rèpliques de menys de 2 graus de magnitud, però fonts de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) van assegurar que van ser imperceptibles, i els serveis d'emergències van descartar que s'haguessin produït danys derivats de les rèpliques. Tot i així, l'ICGC pronostica que al llarg dels propers dies es podran produir més rèpliques.