18 de setembre de 2016
18.09.2016

Recullen signatures perquè no matin el cérvol que va saltar a un balcó de Llívia

Posen en marxa una campanya per salvar-lo però Medi Ambient diu que és inútil perquè l'animal no està marcat

18.09.2016 | 22:19
Recullen signatures perquè no matin el cérvol que va saltar a un balcó de Llívia

La situació viscuda dissabte al matí amb un cérvol refugiat en un balcó d'un pis cèntric de Llívia per fugir del setge dels caçadors, que va originar un gran rebombori a les xarxes socials i els mitjans de comunicació, sembla que no acabarà com un episodi simpàtic.

Poques hores després que l'animal quedes novament en llibertat, el mateix alcalde de Llívia, Elies Nova, va engegar una campanya a Internet que, tot batejant el cérvol com a 'Llivi', demanava signatures perquè l'àrea de Medi Ambient del Govern l'exclogui dels permisos de caça.

El nom de 'Llivi' no és gratuït. Així és com molts padrins i veïns de tota la vida del poble anomenen Llívia, en una parla que la comarca coneix com a 'Cerdà'. La campanya iniciada per Nova, sota l'eslògan 'Salvem en Llivi', ha aconseguit un gran ressò a les xarxes socials i entre els veïns de l'enclavament, de manera que amb poques hores va superar el centenar de signatures en el portal a Internet Chang.org, especialitzat en campanyes populars.

La campanya ha traspassat la frontera i també ha recollit adhesions des de l'Alta Cerdanya, on la història del cérvol també hi va tenir ressò. Nova ha apuntat la possibilitat d'aprovar una moció en favor de l'animal. La campanya, però, pràcticament no es podrà complir per raons tècniques, segons va anunciar ahir mateix un cap dels Agents Rurals del Pirineu, Llorenç Ricou.

Jove que no arriba a Trofeu

Quan l'àrea de Medi Ambient del departament de Territori i Sostenibilitat atorga un permís de caça, no ho fa per a un exemplar en concret sinó per a un tipus d'animal, en funció del seu valor. Així, el cérvol que dissabte va quedar atrapat en un balcó de Llívia, un mascle d'uns cinc anys d'edat, no fugia d'una batuda que el perseguia de manera específica sinó que els caçadors amb tota probabilitat van continuar la batuda seguint altres exemplars.

Ricou ha argumentat que «l'animal ara és lliure i és impossible de distingir, no està marcat, de manera que si hi ha una batuda amb autoritzacions i hi ha aquest cérvol li tiraran, i si no, no... potser aquest o potser un altre, tindrà els mateixos números».

La sort del cérvol de Llívia dependrà de per on es mogui, ja que a l'Alta Cerdanya i el Capcir n'hi ha més població, de manera hi podria passar més desapercebut, per bé que també s'hi fan batudes. El cérvol 'Llivi' és un mascle d'entre quatre i cinc anys. No es pot considerar Trofeu, que són les més valorats pels caçadors, perquè no tenia prou puntes, que marquen la seva edat, i no les te prou obertes, la qual cosa en marca l'estètica.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema