La presentació d’una moció a l’Ajuntament de Girona perquè reclami al Departament d’Ensenyament de la Generalitat la construcció d’un institut nou a Girona va ser, ahir, la primera acció d’un acabat de reactivar Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) a les comarques gironines.

Aquesta, segons van anunciar els seus representants, serà la primera d’un seguit de reivindicacions que van deixar clar que aniran en la línia d’exigir beques menjador que cobreixin tot el cost del servei i per a totes les famílies que les necessitin; una planificació de construccions escolars arreu de Girona; o el rebuig a la llei educativa aprovada pel PP -la Lomce-, a les avaluacions de les competències bàsiques i, també, a les revàlides al final de l’ESO i del Batxillerat.

Darrere de la represa gironina del MUCE hi ha la Federació d’associacions de mares i pares d’alumnes de Catalunya (Fapac), el Moviment de Renovació Pedagògica de Girona, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i els sindicats de docents Ustec· STEs i CCOO.

La secretària de Comunicació d’aquesta última formació, Anna López, va remarcar el treball conjunt de totes les entitats que integren el MUCE per demanar que es planifiqui la construcció escolar, no només a la ciutat de Girona sinó al conjunt de les comarques, i va matisar que la seva petició inclou la revisió dels «edificis antics en situació degradant, sobretot de Secundària». Ella mateixa va subratllar que demanen a la consellera d’Ensenyament «una oposició ferma i contundent contra la Lomce», que va qualificar de «llei antidemocràtica -perquè només el PP hi va votar a favor i per la conversió dels consells escolars en simples òrgans consultius- i segregadora».

Rebuig a les revàlides

Una idea reforçada per les paraules de l’alumna de l’institut Santa Eugènia, Ada Roca, que va fer de portaveu del SEPC per explicar que els estudiants de la capital gironina exigeixen que «un nou institut perquè la massificació impossibilita el ritme d’aprenentatge de tota la línia educativa», saturada. Roca va alertar de l’ús d’aules taller o laboratoris per a coses que no els pertoquen o, apuntant al futur, que quan l’alumnat d’ESO arribi a Batxillerat no hi haurà tants professors per tutoritzar els seus treballs de recerca. En un altre àmbit que afecta els estudiants, va expressar el rebuig del SEPC a les revàlides, per «retrògrades i injustes», i a les proves de les competències bàsiques «perquè fomenten la competitivitat entre instituts, als que donen subvencions en funció de la nota mitjana que obtinguin».

Crítica als menjadors escolars

El portaveu d’Ustec·STEs, Xavier Díez, es va remetre a l’últim informe del Síndic de Greuges per denunciar que «a Girona hi ha nens que passen gana» i que «Catalunya té el rècord espanyol del nombre més petit de beques per 100.000 habitants». També va afirmar que «la major part dels serveis de menjadors estan en mans d’empreses investigades per corrupció» i que, a més, va assegurar que inflen el cost. En referència a l’Ajuntament de Girona, després de recordar el vincle amb el president de la Generalitat, va remarcar que «té l’obligació de liderar una ofensiva per posar l’educació d’aquest país en un lloc digne».

Finalment, la presidenta gironina de la Fapac, Gisela Vicens, va deixar «molt clara» la denúncia del MUCE per la «mala planificació» d’Ensenyament tot i les «dades previsibles». «A les terres gironines -va remarcar- tenim un 30% de barracons i edificis que estan literament caient. Què espera el Departament per moure’s?».