L'Observatori de la Sostenibilitat assenyala quatre grans àrees perjudicades pel canvi climàtic. La flora, la fauna terrestre, els ecosistemes marins i la productivitat dels cultius. En aquest sentit, aquest organisme fa una previsió dels efectes que es poden donar en un futur molt proper, i alerta que ja s'han donat diverses alteracions que han modificat els comportaments dels éssers vius.

Per exemple, «el canvi climàtic afavorirà l'expansió d'espècies paràsites cap a nous territoris, com ara certs fongs patògens en alzines», asseguren. Tanmateix, malgrat les plagues i l'augment de les temperatures, a les comarques gironines aquest tipus d'arbre està destinat, juntament amb el pi, a expandir-se, ja que son més resistents a la falta d'aigua que es preveu que hi haurà. En aquest sentit, els investigadors creuen que la vegetació que més rebrà és aquella que depengui més d'un clima més fresc i humit, especialment els faigs. «El creixement dels faigs a les muntanyes catalanes ha experimentat una disminució de quasi el 50% en els últims 30 anys. Els resultats mostren que els efectes són visibles principalment als arbres situats a cotes baixes». Així, fagedes històriques com la d´en Jordà a la Garrotxa poden estar en perill d'extinció en pocs anys si la temperatura segueix augmentant. En aquest cas, els pins guanyarien terreny però no a qualsevol preu. L'informe assenyala que el pinus halepensis (un dels més comuns a Catalunya) podria estar exposat a uns nivells més elevats d'estrès hídric a causa de la sequera.

Des de l'Observatori també es fa incís en espècies de fauna com el tritó del Montseny, especie endèmica de la regió que viu actualment en aigües fredes i oxigenades a partir dels 600 metres d'altitud, i que podria desaparèixer a causa de l'augment de la temperatura de l'aigua (en més d'1,5 graus) i la disminució dels cabals dels rierols i torrents en aquella zona.

Finalment, l'estudi ressalta també un seguit d'afectacions al mar Mediterrani, com ara un desplaçament massiu de peixos cap al nord de França.