El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va exigir ahir a la nova ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, més recursos per acabar amb «l'infrafinançament crònic» del sistema sanitari català. Durant la seva intervenció a la inauguració del Congrés de la Professó Mèdica, Puigdemont va recordar que, arran de la crisi, la manca de finançament «no només no s'ha acabat, sinó que s'ha agreujat».

A més, el president català va voler deixar clar que «en un país normal» tot això no passaria tant. «Tindríem les eines legals i els recursos necessaris per garantir la sostenibilitat del sistema, la universalitat i l'equitat», va dir Puigdemont.

En el seu primer acte oficial com a ministra, Montserrat va reconèixer que els metges i els professionals sanitaris han «patit molt els ajustos» que el Govern espanyol es va veure «obligat a fer» a partir del 2011. «Teniu la meva admiració sincera i el meu reconeixement, la vostra entrega ha estat clau i estem en deute amb tots vosaltres», va afirmar la ministra. Montserrat es va comprometre a treballar des de l'Estat per revertir aquesta situació i evitar, per exemple, que els joves metges tinguin una situació d'incertesa o precarietat que els faci rebaixar el compromís amb el sistema sanitari. «Vam prendre decisions molt doloroses però necessàries, afortunadament la situació ha començat a canviar», va exposar la ministra. A més, la ministra també va voler posar el focus en Catalunya, que «es beneficia» dels fons destinats a compensar l'assistència sanitària entre territoris. «Presenteu un saldo positiu, heu rebut gairebé nou milions d'euros d'aquest sistema», va dir.