Quan és l'última vegada que ha anat als toros?

(Pensa) Em penso que l'última, i una de les poques vegades que hi he anat, va ser el primer any de ser Conseller de Territori, a Ceret.

Hi entén, de toros?

No. És un mite, que m'agraden els toros.

Acompanyarà Eduardo Mendoza a recollir el premi Cervantes?

Sí. És un escriptor absolutament fonamental en l'imaginari literari de Barcelona.

La literatura en castellà que fan a Catalunya autors catalans, és literatura catalana?

És literatura castellana feta a Catalunya.

Càrrecs del seu partit van criticar que Pérez Andújar fos pregoner a Barcelona, inclús alguns van preferir no assistir-hi i anar a veure el pregó alternatiu de Toni Albà. Què en pensa?

Va fer un pregó excel·lent. Pel meu gust una mica massa nostàlgic, l'hauria disfrutat més el meu pare que jo, però excel·lent. Ara bé, el que honora les institucions democràtiques és convidar a fer pregons a qui no pensa com nosaltres. Va ser un greu error, reprovar-lo.

Confia que la famosa operació diàleg signifiqui fets, almenys en cultura?

M'agradaria. Però fixi's que el govern de l'estat s'ha retirat econòmicament de les grans institucions catalanes. Hauria de tenir presència molt important el MNAC, al Liceu... Pràcticament va dislocar el pressupost del Macba, un bon dia va dir que no pagaria. M'agradaria que hi hagués alguna cosa més que bones paraules. Les institucions culturals no haurien de tenir bandera, només haurien d'aspirar a despertar i alimentar contínuament la curiositat dels ciutadans.

Quines previsions té pel nou Arxiu de Girona?

L'Arxiu de Girona, juntament amb el Museu Arqueològic de Tarragona, són les dues institucions que estan cridades perquè hi passin coses ben immediatament. Evidentment, no és suficient ja que de l'altre gran projecte de l'estat a Catalunya, la Biblioteca Provincial de Barcelona, ni está ni se le espera.

Què ha de passar, a Girona?

El compromís del Ministeri és que aquest any 2017 es liciti l'obra del nou edifici de l'Arxiu Històric, amb un pressupost de 12,5 milions d'euros. I la voluntat que m'ha transmés el Ministeri és que sigui una realitat en aquesta legislatura espanyola. Veurem.

Girona és l'única capital catalana que va tenir de Baltasar un blanc pintat de negre. Ja s'ha iniciat recollida de firmes perquè sigui negre autèntic. Firmarà?

No n'hi ha cap necessitat. Es tracta d'una tradició en la qual la representació admet que qualsevol ciutadà pugui representar qualsevol paper. No veig per què un negre ha de ser negre o un ros ha de ser ros. Per acabar com hem començat: és que un blanc no pot fer el paper de Iago a Otelo?

Que TV3 perd audiència està clar. També perd credibilitat?

La Corporació Catalana de Mitjans, com totes les corporacions de mitjans de comunicació públics, ha patit importants ajustos pressupostaris. Tot i això el 2016 ha estat líder a Catalunya per setè any consecutiu. És evident que s'ha de remuntar pressupostàriament per reforçar la seva vocació de servei públic i el seu atractiu, que la graella de programació, en alguns casos, pot mostrar signes d'esgotament i per això, des de la direcció, ja s'hi està treballant... però set anys consecutius liderant les audiències, no casa amb una pèrdua de credibilitat.