El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va confirmar ahir un focus de grip aviària del tipus H5N8 en una granja de recria d'ànecs a l'aire lliure destinats a l'engreix per a la producció de foie gras, a Sant Gregori. Així ho va confirmar la consellera Meritxell Serret en una roda de premsa a Barcelona un cop rebuts els resultats del Laboratori Central de Veterinària d'Algete, a Madrid, confirmant el focus. Els responsables de l'explotació van alertar que, des del cap de setmana, se'ls estaven morint animals -una quarantena- i dilluns van dur les mostres al laboratori. Aquest virus només afecta les aus i no es transmet a les persones.

Les ràpides mesures preses «sota el principi de precaució», va dir Serret, són les previstes en la directiva europea, un Pla d'emergència que comportarà el sacrifici de tots els animals de la granja de Sant Gregori, un total de 17.327. Segons fonts del Departament, fins ahir ja havien sacrificat tres quartes parts dels ànecs i per avui es preveu acabar amb la resta.

En paral·lel, es vaactivar una zona de protecció d'un radi de 3 quilòmetres. Es van immobilitzar les 6 explotacions d'aviram que hi ha en aquest radi, 2 més a Sant Gregori i 4 a Bescanó, i es van començar les inspeccions veterinàries per saber quina és la seva situació sanitària. Ahir es va poder comprovar la visita de dues tècniques en una granja situada a només un quilòmetre de l'afectada.

La primera hipòtesi del contagi

Segons el Departament, el fet que el tipus de virus coincideixi amb el de la cigonya trobada dimarts als Aiguamolls de l'Empordà i que «ens trobem en una zona d'elevat pas d'aus migratòries, i per tant, de contacte amb aus salvatges, és la primera hipòtesi del possible contagi». Com que els ànecs de la granja de Sant Gregori es trobaven a l'aire lliure, aquesta és la principal hipòtesi per explicar el contagi. L'origen precís s'encarregarà amb un estudi al Centre de Recerca en Sanitat Animal (CRESA).

En paral·lel, s'està estudiant la traçabilitat d'aquesta explotació i s'estan aplicant els «màxims controls veterinaris» per prevenir i detectar altres possibles focus.

L'alarma saltava dimarts amb la confirmació d'un focus en una cigonya trobada morta al Parc Natural dels Aiguamolls. Llavors es va determinar un radi de protecció de 3 quilòmetres i es van immobilitzar les tres granges d'aviram dins d'aquest radi, les quals actualment estan analitzant.

També s'ha establert la prohibició de caçar aus silvestres en un radi de 10 km i es mantenen els nivells de vigilància en aus salvatges a través del Cos d'Agents Rurals.

Per la seva part, l'organització agrària JARC-COAG va demanar ahir al Departament «que concreti» les «alternatives pels ramaders que patiran algunes de les mesures de seguretat establertes» com la immobilització o el sacrifici dels animals i la pèrdua de l'activitat per la prohibició d'enviar-los als escorxadors o treure els ous de la granja. Així, van demanar definir les indemnitzacions que rebran els productors a causa dels perjudicis econòmics que els suposa.