Diverses granges avícoles ubicades al terme municipal de Sant Gregori, al Gironès, van resultar afectades de ple pel brot d'una variant d'alta patogenicitat de la grip aviària, la soca H5N8 -que no es transmet als humans-, declarat el mes de febrer passat. La conseqüència més immediata i dramàtica va consistir en el sacrifici obligat de més de 19.000 aus en dues explotacions situades a prop del camí de Constantins, a tocar del riu Ter. Dilluns, el Ple municipal va aprovar, per unanimitat i a proposta de l'equip de govern, una bonificació del 50% de l'Impost de Béns Immobles que han de pagar les instal·lacions ramaderes situades en sòl rústic. Aquesta reducció se suma a la bonificació que ja va aprovar l'Ajuntament l'any 2016 i que ja reduïa al 50% el tribut per als grangers (abans d'aquell any aquestes explotacions no habien de tributar l'IBI). Amb la nova mesura impulsada, va informar ahir el consistori, els propietaris afectats per la grip aviària s'estalviaran de pagar l'IBI.

En aquest context, l'alcalde, Quim Roca (PDeCAT), recorda que el seu «compromís» ha estat sempre «tenir especial sensibilitat amb les explotacions agrícoles i ramaderes del municipi i, en aquest cas, davant d'una situació totalment imprevista que comportarà unes pèrdues molt importants al sector avícola».

La mesura municipal arriba mentre el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació estudia possibles compensacions per als ramaders afectats per la soca H5N8 de la grip aviària. Una cigonya infectada i trobada morta als Aiguamolls de l'Empordà va encendre les alarmes a la província. Excepte la Cerdanya, la resta de comarques gironines han estat incloses en la zona de protecció. El 14 de març passat el Govern va aixecar l'afectació a diversos municipis de l'Alt Empordà.