Diverses carreteres de l'interior de Tarragona, de Lleida i de la Catalunya Central estan afectades per la neu i es treballa per la seva normalització

Cal extremar la precaució en la mobilitat durant el matí a les cotes altes de l'interior de Tarragona, Lleida i la Catalunya Central

S'està fent seguiment intensiu dels cabals creixents a rius i rieres de la demarcació de Girona i Barcelona i cal extremar precaucions al seu entorn.

Protecció Civil de la Generalitat manté activades les Alertes dels pla INUNCAT i del pla NEUCAT a causa de les incidències derivades tant per la crescuda de rius i rieres a les comarques de Girona i Barcelona com per l'acumulació de neu a l'interior de Tarragona, Lleida i la Catalunya Central on hi ha diverses vies afectades.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya SMC les precipitacions de neu es mantindran durant les primeres hores del matí a les comarques de la Catalunya Central i Lleida i la cota de neu anirà pujant. A partir del migdia no s'espera neu fora dels àmbits del Pirineu i Prepirineu.

Durant tota la nit els gestors de carreteres i les concessionàries han treballat per amb maquinària llevaneu per retirar la neu que afectava vies de les comarques de la Catalunya Central, de Lleida i de l'interior de Tarragona i es continua treballant. Alguns ajuntaments i consells comarcals també han mobilitzat maquinària per la retirada de neu com és el cas del Consell Comarcal de la Segarra. Algunes vehicles van quedar aturats de matinada per la neu i va ser necessari mobilitzar les assistències i serveis d'emergència.

En aquests moments es mantenen algunes afectacions a les vies de totes les zones abans indicades on cal extremar la precaució en la mobilitat durant el matí si s'ha de fer a zones de muntanya o cotes altes. Les vies afectades en aquest moment són:

Pel que fa a les pluges, segons l'SMC s'aniran desplaçant-se cap a la meitat nord i perdent intensitat.

Segons ha informat l´Agència Catalana de l´Aigua ACA els cabals són creixents a la demarcació de Girona i a les comarques de Barcelona. Protecció Civil està fent un seguiment exhaustiu de les possibles incidències conjuntament amb els municipis i consells comarcals afectats. Es recomana extremar les precaucions i evitar els accessos a les lleres, punts baixos, guals i creuaments

Els cabals de Rius afectats per les precipitacions amb increment de cabal:

Llobregat

Besòs

Cardener

Fluvià

Gurri

Ter

Registres de precipitació

Observatori Fabra (Barcelonès) 111 l/m2

Vacarisses (Vallès Occidental) 110 l/m2

Barcelona - el Raval (Barcelonès) 108.9 l/m2

Barcelona - Zona Universitaria (Barcelonès) 105.3 l/m2

St. Cugat del V. - CAR (Vallès Occidental) 100.5 l/m2

Castellbisbal (Vallès Occidental) 100.3 l/m2

Montserrat - St Dimes (Bages) 95.5 l/m2

Molló - Fabert (Ripollès ) 92.5 l/m2

la Vall d'en Bas (Garrotxa) 90.7 l/m2

Rellinars (Vallès Occidental) 91.6 l/m2

Sabadell - Parc Agrari (Vallès Occidental) 88.4 l/m2

el Pont de Vilomara (Bages) 89 l/m2

Tagamanent (Vallès Oriental) 82.8 l/m2

Boí (2.535m) (Alta Ribagorça) 80.7 l/m2

Viladrau (Osona) 79.6 l/m2

Badalona (Barcelonès) 77.2 l/m2

Registres de gruixos de neu

Naut Aran (Val d'Aran) 21 cm

Guissona (la Segarra) 8 cm

Tàrrega (Urgell) 5 cm.

La Llacuna (Anoia) 2 cm

Tremp (Pallars Jussà) 2 cm

Cardona (Bages) 2 cm

El telèfon d´emergències 112 de Catalunya ha rebut fins les 08:00 hores 1021 trucades derivades dels efectes de la climatologia adversa. Per comarques Barcelonès 364, Baix Llobregat 133, Vallès Occidental 111, Anoia 61, Conca de Barberà 53, Maresme 32, Bages 32, Segarra 23, Tarragonès 22 i Alt Camp 22. Per municipis Barcelona 253, L'Hospitalet de Llobregat 78, Cornellà de Llobregat 30, El Bruc 26, Sant Cugat del Vallès 24, Terrassa 22, Badalona 17, Cervera 16, Tarragona 15 i Sant Boi de Llobregat 14.

D´aquestes trucades, els Bombers de la Generalitat han atès, des de les 20.00 hores d´ahir al vespre i fins a les 07.00 d´avui, 258 serveis relacionats amb el temporal de pluja. La majoria s´han concentrat als municipis més propers a l´àrea metropolitana i han estat per atendre problemes d´inundacions, ja siguin filtracions d´aigua o problemes amb embornals embossats i canonades trencades, com per acumulacions d´aigua en habitatges. També s´han hagut de realitzar sanejaments de façanes o retirar arbres i pedres caigudes a la via pública. A més, ahir al vespre també es va atendre algun servei per la caiguda de llamps en habitatges. En aquest cas, a La Pobla de Claramunt va caure un llamp en un immoble situat al número 34 del carrer Barcelona on una persona va resultar ferida al braç i va ser evacuada a l´hospital d´Igualada.

Regió d´Emergències Metropolitana Sud: 128 serveis

Regió d´Emergències Metropolitana Nord: 86 serveis

Regió d´Emergències Centre: 18 serveis

Regió d´Emergències de Tarragona: 11 serveis

Regió d´Emergències de Lleida: 9 serveis

Regió d´Emergències de Girona: 6 serveis

Protecció Civil de Barcelona ha desactivat a les 08:00 hores d´avui, 25 de març, el Pla d´Actuació d'Emergència Municipal per Risc d´Insuficiència Drenant en fase d´alerta. Aquest Pla es va activar ahir a les 21:30 a causa de les fortes pluges registrades a la ciutat, en virtut de la situació de risc generada a la ciutat per insuficiència drenant.

Durant el temporal de pluja Bombers de Barcelona han realitzat 111 serveis relacionats amb les precipitacions

El municipi de Cardona ha activat el seu Pla d'Emergència Municipal per nevades i ha tancat l´accés als carrers amb forta pendent

Protecció Civil també treballa per agilitzar el restabliment del subministrament elèctric a alguns municipis en contacte amb les companyies elèctriques. És el cas de Tremp on aquest matí hi havia 2.262 abonats sense llum.

Pel que fa a les carreteres, en aquests moments, hi ha una via tallada per neu i set on és obligatori l´ús de cadenes per circular.

Vies tallades:

C-14 al Coll de Nargó

Vies on és obligatori l´ús de cadenes:

B11 al Bruc

BP-1101 al Bruc

BP-1103 al Bruc

C-13 a Castell de Mur cap a la Pobla de Segur

C-1311 a Tremp cap el Pont de Montanyana

C-14 a Ponts cap a Basella

C-1412b a Tremp cap a Isona

Podeu consultar l´estat de les carreteres al web del Servei Català del Trànsit

D´altra banda, recordem que encara hi ha vigent la Prealerta del Pla PROCICAT per vents i que al matí encara es poden produir cops de vent fort.

Registres de vent

La Tosa d'Alp 2500 (Cerdanya) 109.1 km/h

Boí (2.535 m) (Alta Ribagorça) 107.6 km/h

Certascan (2.400 m) (Pallars Sobirà) 104.4 km/h

Salòria (2.451 m) (Pallars Sobirà) 93.6 km/h