La inversió ja estava prevista en el Document de Regulació Aeroportuària (DORA), aprovat el febrer d'aquest any pel Ministeri de Foment: 20 milions d'euros per posar al dia l'Aeroport de Girona-Costa Brava fins l'any 2021. La primera intervenció, la de més envergadura, licitada per 9,89 milions d'euros i adjudicada finalment per 6,87 a la constructora madrilenya Abaldo Compañía General de Construcción, arrencarà amb imminència i consistirà en aixecar 150.000 m2 de paviment de la plataforma d'aparcament d'avions, asfaltar-los i pintar-los de nou. Les obres podrien allargar-se fins a dos anys i arrenquen en plena temporada d'estiu, la de més activitat a l'aeròdrom de Vilobí d'Onyar, amb 13 companyies que operaran 10.604 vols, un 26% més que els mesos d'estiu de 2016. La dimensió de l'obra ha obligat a instal·lar una planta de producció de quitrà temporal a prop de l'aeroport. Més endavant, apunta el DORA, s'invertiran 3,17 milions en renovar el carrer de rodatge (l'inici d'aquesta actuació es preveu per al 2019) i 4,88 milions més en reforçar els sistemes de seguretat (que podrien arribar a partir de l'any 2020).

Abaldo, fundada el 2005, ha construït per a Foment trams d'autovia a Lugo (2006), Càceres (2006), Toledo i Conca (2007) i Zamora (2006) i també ha intervingut en la construcció de la línia de l'AVE al seu pas per Palència (en va executar el sistema de drenatge). Per a Aena ha executat la pista est de l'aeroport de Tenerife Nord (l'actuació, executada el 2010, va tenir un pressupost d'1,06 milions d'euros) i el cobriment del passadís que dona accés a la plataforma d'avions de l'aeròdrom de Jérez, amb un pressupost de 720.867 euros (l'actuació es va fer el 2010).

Ex-alt càrrec socialista

Amb domicili social a l'avinguda Europa de Madrid i amb delegació a Lima, al Perú, Abaldo va tenir fins l'any 2013 com a administrador solidari l'exdirector general de Carreteres de l'Estat en l'últim govern de Felipe González, José Javier Dombriz Lozano, que en l'actualitat és vicepresident i secretari d'Aerco, una associació empresarial fundada l'any 1996 «per la defensa dels interessos de les empreses associades en les relacions amb l'Administració Central».

«Lobby» constructor

Vuit constructores formen aquesta entitat, amb una facturació agregada superior als 500 milions d'euros anuals i amb plantilles que, sumades, depassen els 1.000 empleats. L'administrador d'Abaldo és Teodoro Abad Ortiz, que va ser director de Planificació de Dombriz la primera meitat dels anys 90, sota les ordres de Dombriz. Per la presidència d'Aerco hi han passat exministres: és el cas de Jesús Sancho Rof, titular d'Obres Públiques, de Treball i de Sanitat amb Adolfo Suárez, i de Javier Sáenz de Cosculluela, que va dirigir la cartera d'Obres Públiques a l'administració González del 1985 al 1991. Pertanyen a Aerco empreses «mitjanes» que donen «gran estabilitat al sector», afirmen des de l'entitat.