L’adjudicació dels dos contractes per «la prestació de serveis de comercial per a la representació de la UdG a Iberoamèrica» -aquesta és la denominació oficial que consta en l’expedient- la va sancionar la gerent de la universitat, Fàtima Calvo, el 16 de gener d’aquest any. La resolució posava punt i fin un procés de selecció llarg i complex, que va arrencar molts mesos abans. I no pas absent de discussió, sobretot a l’hora de decidir quina persona física o empresa s’enduia el «Lot 1», el que fixa les condicions per a la plaça de comercial a Colòmbia, Perú i Equador.

S’hi van presentar tres candidatures i el vicerector Jordi Ferrer es decantava per la contractació de María Angélica Peña Ramírez, que a criteri de la mesa demostrava «un bon coneixement dels sistemes universitaris espanyol i dels països llatinoamericans», acreditats, sobretot, per la seva tasca com a directora comercial per Sud-amèrica de la Universitat Europea de Madrid. Això no obstant, el contracte se’l va quedar l’empresa Consultoría para la Universidad y la Empresa SL, per un import total de 50.000 euros anuals IVA inclòs, a raó d’uns honoraris fixos per a Anaís Sabanés, la professional escollida, de 1.352 euros mensuals.

A aquesta quantitat se li han de sumar 8.264,46 euros per dietes i viatges (la comercial operarà en tres països) i, si s’acompleixen els objectius, pagaments per incentius: fins als 52 estudiants matriculats l’empresa no percebrà cap bonus; a partir d’aquesta xifra, rebrà 1.502 euros per cada deu estudiants nous.

Per cada contracte o conveni de transferència de coneixement o de tecnologia la consultora percebrà l’1,5% de l’import total, fins a un màxim anual de 5.000 euros; i dels ingressos derivats de la captació de «programes de formació continuada» n’hi correspondrà l’1,5%, amb un màxim anual de 5.000 euros. Gràcies a la rebaixa dels percentatges de comissió per cada contracte, Consultoría para la Universidad va obtenir l’adjudicació. A criteri de Ferrer -que fins i tot va efectuar consultes al catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat de Saragossa, José María Gimeno Feliu, «el pare», diu, de la Llei de Contractes del Sector Públic-, l’empresa va incórrer en «una baixa anormal o desproporcionada», argument que no compartia l’assessor jurídic Jordi Pineda.

La discussió es va allargar fins al punt que l’adjunt a gerència, Vicenç Segura, va enviar un correu electrònic el 12 de desembre de 2016 on expressava preocupació per «sobrepassar els terminis establerts pre resoldre el concurs». «Aquestes coses passen sempre dins comissió adjudicadora; anirem veient els resultats», afirma Ferrer, ara que el contracte ja està adjudicat.