Amb el trasllat del laboratori clínic de l'Institut Català de la Salut (ICS) a Girona de l'hospital Josep Trueta al parc hospitalari de Salt, ara fa un any, l'activitat s'ha incrementat un 3% i la complexitat de la carta de serveis de l'equipament també ha augmentat un 5%.

Les noves instal·lacions al parc hospitalari Martí i Julià de Salt, que es van estrenar a finals del maig del 2016, han tancat aquest primer any havent realitzat 6,23 milions de proves i atès unes 682.000 peticions, el que suposa uns 2.200 pacients al dia i l'anàlisi diària de 6.000 mostres provinents de tots els centres de l'ICS a Girona -tant l'hospital Trueta com els 27 equips d'atenció primària-, l'IAS (de l'hospital Santa Caterina i de tres equips d'atenció primària), així com de l'hospital de Campdevànol.

Les noves instal·lacions disposen de 1.800 metres quatrats, el doble de superfície del que tenia el servei a l'hospital Trueta, i amb aquest creixement també s'ha ampliat la carta de serveis del Laboratori, incorporant noves tècniques que abans no es podien realitzar, incrementant així la complexitat.

Des de l'ICS destaquen el «salt qualitatiu» que ha suposat el canvi d'instal·lacions, que va arribar companyat de crítiques per part dels sindicats sanitaris, que van organitzar concentracions de rebuig perquè consideraven que els pacients del Trueta quedarien desatesos.

En aquest sentit, des de l'ICS expliquen que durant any a Salt el laboratori ha passat l'acreditació del certificat de qualitat ISO 9001:2008 amb molt bons resultats, una fita, indiquen, que té molt de valor per als professionals que hi treballen, ja que durant aquest any s'han hagut d'adaptar als nous espais i als nous circuits de treball i han hagut de gestionar el trasllat del Laboratori de Proves Urgents del Trueta.

De cara a l'any vinent, el Laboratori Clínic té previst treballar amb la certificació de la nova normativa, la ISO 9001:2015, i incorporar així més millores.

Actualment, al nou Laboratori Clínic Territorial de l'ICS a Salt hi treballen noranta professionals. D'aquests , 75 provenen de l'hospital Josep Trueta de Girona i quinze més de l'hospital Santa Caterina.

Un dispositiu al Trueta

A l'hospital Josep Trueta s'ha mantingut un laboratori més petit per a les urgències del mateix centre sanitari, que durant aquest hivern també ha hagut de canviar d'ubicació per començar les obres d'ampliació de les Urgències.

Així, de manera provisional i mentre durin els treballs, el Laboratori de Proves Urgents està situat a la primera planta de l'hospital, malgrat que la seva ubicació definitiva serà al costat del Servei d'Urgències.