Temperatures màximes per sobre dels trenta graus, ahir en la majoria de poblacions gironines, excepció feta de les de més alta muntanya. La marca més elevada va correspondre a la ciutat de Girona, que va superar els 36 graus (veure gràfic adjunt). Tanmateix, la sensació de canícula, més que de les temperatures màximes, va provenir de les mínimes, molt sovint per sobre dels 20 graus. Això significa que de nit, en el més fred de la matinada, els termòmetres no baixaven d'aquests 20 graus. No és gens fàcil agafar el son, amb aquestes temperatures. Si durant el dia, pels carrers de les poblacions gironines, s'observava els vianants buscant les voreres d'ombra, de nit no era difícil imaginar-los donant voltes a sobre del llit i obrint totes les finestres de la casa amb l'esperança de crear un minim corrent d'aire. I no sembla que les coses hagin de canviar avui: Meteocat anunciava ahir que el sol dominaria a Catalunya durant tot el dia i que les temperatures continarien igual d'altes.

Per la seva banda, l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) preveu per avui temperatures significativament altes en bona part de l'interior de la península. La primera onada de calor de l'any, que des del dijous afecta gairebé tot Espanya, aconseguirà avui el seu punt àlgid amb valors que oscil·laran, al llarg del dia, entre 39 i 41 graus en 23 províncies del sud, centre i oest peninsular. Per tant, la sufocant calor es notarà encara més en gairebé tot el país, va avançar ahir Ana Casals, portaveu de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), qui va pronosticar que no serà fins a dilluns que ve quan les temperatures comencin a remetre «molt lleugerament» i donin un petit respir.

Ahir, l'Aemet mantenia en alerta taronja o groga a trenta-quatre províncies de nou comunitats, per temperatures que en punts de l'interior i sud-oest peninsular van arribar fins als 40/42 graus.

Els ventiladors, a l'alça

Les altes temperatures han avançat les vendes de ventiladors i aparells d'aire condicionat, a nivells molt superiors a les d'exercicis anteriors. El secretari general de l'Associació Espanyola de Fabricants de Petits Electrodomèstics (FAPE), Jesús Sevil, va assegurar que les vendes d'aparells de refrigeració han augmentat «espectacularment» i que «probablement a hores d'ara ja s'han duplicat» les de l'any passat. Sevil va explicar que les primeres unitats es van començar a vendre al maig i que ara els canals de distribució estan per la segona reposició.

Les vendes es concentren en aparells que es poden instal·lar al moment, com els aires condicionats de tipus «pingüí» i els ventiladors tradicionals.

Als centres d'El Corte Inglés, les vendes de ventiladors van augmentar ahir un 1.191% respecte al mateix dia de 2016 i les d'aparells d'aire condicionat, un 80 %. Les vendes d'articles de climatització a través del servei Clic&Express de lliurament ràpid d'El Corte Inglés han augmentat un 855 % aquesta setmana respecte a la mateixa de l'any passat.

Amazon també confirmava ahir l'increment de les vendes de ventiladors i aparells d'aire condicionat, que s'han triplicat aquesta setmana respecte a les tres últimes i han augmentat un 241 % en relació a les mateixes dates de l'any passat.