L'Ajuntament de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura demana a la Generalitat que no segueixi amb la via judicial per resoldre el conflicte obert amb l'abocador de Vacamorta. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va declarar que mentre no hi hagués una resolució ferma del Tribunal Suprem no es començaria a buidar, tal com els demana la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Rull creu que el buidatge té un elevat cost econòmic i ambiental.

En un comunicat de resposta conjunta entre l'Ajuntament, la PAAC i el CEPA lamenten que la Generalitat el «vulgui segellar com si fos un abocador legal» i recorden que els lixiviats dels residus perquè el vas no és prou impermeable. Aquest comunicat també assenyala que, des de de l'any 2000, tots els consellers que han gestionat el tema «només han treballat per protegir descaradament els interessos de l'empresa».

La voluntat de la Generalitat de no treure ni una tona dels residus de l'abocador il·legal de Vacamorta fins que hi hagi una sentència en ferm ha tornat a molestar l'Ajuntament de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní, la plataforma PAC i els ecologistes del CEPA. En un comunicat conjunt, demanen a la Conselleria de Territori i Sostenibilitat que «no faci més maniobres judicials» i compleixi amb la decisió dels magistrats, que encara no és ferma, de buidar aquest espai.

El conseller Josep Rull es va mostrar partidari d'esgotar la via judicial fins al final per intentar que alguna instància els reconegui que no cal buidar l'abocador. Ara mateix, l'argument que el Govern català ha presentat al recurs de cassació és que buidar l'abocador il·legal de Vacamorta tindria més cost ambiental i econòmic que decretar-ne la clausura. En concret, en aquestes declaracions deia que treure els 2,2 milions de tones de residus que s'hi havien abocat es traduiria en una feina d'onze anys i amb un cost de 150 milions d'euros.

El consistori, plataforma opositora i ecologistes es mostren molt crítics amb la gestió que han fet els diferents consellers des que l'any 2000 Felip Puig va atorgar una primera llicència d'obertura a l'abocador. Els acusen a tots ells (a banda de Puig i Rull: Ramon Espadaler, Salvador Milà, Francesc Baltasar, Lluís Recoder i Santi Vila) d'haver estar treballant «només per protegir descaradament els interessos de l'empresa» i no els veïns que hi ha «a menys de 2.000 metres de la instal·lació».

Creuen que, de conseller a conseller, «s'han anat passant la patata calenta» o fins i tot els acusa «de mirar cap a un altre lloc», un fet que els mereix l'adjectiu «d'irresponsable». De fet, el Govern de la Generalitat sempre ha estat alineada amb l'empresa que gestionava l'abocador, Recuperació de Pedreres SL, tot i que cada document aprovat i atorgat per l'administració catalana per a la seva explotació ha estat anul·lat judicialment.

A més, critiquen que Rull «vulgui segellar l'abocador com si fos legal» i demana que el buidatge comenci com més aviat millor.

La justícia ja ha tombat fins a cinc recursos presentats per la Generalitat a la interlocutòria del TSJC que demana buidar ja Vacamorta. Rull argumentava que el problema és que «la llicència urbanística està mal donada» i espera que l'argument del possible impacte ambiental (estimen uns 140.000 viatges en camió al llarg dels onze anys) serveixi per evitar haver de treure ni una tona de residus i que la clausura de l'abocador tancaria també la polèmica.

A finals de juny, el TSJC va donar un cop de porta a les pretensions de la Generalitat perquè els residus es deixessin a lloc. En una interlocutòria, l'alt tribunal català va rebutjar fins a cinc recursos -interposats pel Govern i l'antiga empresa gestora- i va considerar «inadmissible i del tot insuportable» que Territori encara no hagués començat a buidar-lo.

Un risc si no es buida

En tot cas, si la via judicial s'esgota sense donar-los la raó, sí que confirma que acataran a la justícia. «Tenim opció a una última instància, on intentarem acreditar que buidant Vacamorta es pot generar més impacte ambiental que no pas gestionant el paratge com el tenim», afirmava Rull.

Però per al consistori el problema és que la sola presència de l'abocador sense buidar ja és un risc pels 20 centímetres de terra que separen els 2,2 milions de tones del subsòl i les aigües subterrànies. En el comunicat, apunten a informes que indiquen que els lixiviats estan contaminant aquestes aigües «per insuficient impermeabilitat del vas».