Niccolò Ciatti, el jove italià de 22 anys que va ser apallissat en una discoteca de Lloret de Mar, va morir ahir a l'Hospital Doctor Josep Trueta de Girona, després de no poder superar les greus ferides que havia patit. Els tres suposats agressors, tres joves d'origen txetxè i amb nacionalitat russa residents a França, estan acusats de delicte d'homicidi i en els pròxims dies passaran a disposició judicial. L'incident va tenir lloc a la matinada de dissabte a la discoteca St. Trop's i els Mossos d'Esquadra estan investigant els motius de la baralla. L'Ajuntament de Lloret, que ha convocat per avui a les 12 del migdia un minut de silenci, es presentarà com a acusació del cas, tal com faran també la discoteca implicada i la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm).

Els fets es van produir la matinada de divendres a dissabte, quan tres joves de 20, 24 i 26 anys van apallissar el jove de Scandicci (municipi de la Toscana) a dins de la discoteca de Lloret de Mar. La policia va rebre l'avís de la baralla cap a les 3 i en arribar van detenir els suposats agressors, que havien intentat escapar del lloc dels fets: gràcies al testimoni de diverses persones van ser arrestats per la Brigada Mòbil al passeig marítim. La víctima va ser atesa al mateix lloc dels fets pels Serveis d'Emergències Mèdiques (SEM) i va ser traslladat a l'hospital Trueta. Allà va haver de ser ingressat a la Unitat de Cures Intensives (UCI) amb pronòstic molt crític. Ciatti, però, no va poder superar les ferides que li havien provocat els nombrosos cops de puny i puntades de peu que va rebre i va morir ahir.

Els suposats agressors són d'origen txetxè i amb nacionalitat russa, però actualment són residents a França i s'espera que avui passin a disposició judicial per declarar. Arran de la mort del noi, els Mossos acusen els tres sospitosos d'un delicte d'homicidi (en el moment de la seva detenció se'ls imputava un homicidi en grau de temptativa).

La responsabilitat de l'incident

L'Ajuntament de Lloret de Mar ja va anunciar dissabte al vespre que es presentaria com a acusació particular en el procediment penal contra els agressors. A més, també va anunciar que revisaria amb els Mossos el protocol de seguretat de la discoteca on va passar la baralla. Segons el consistori, «la millor manera perquè això no afecti negativament la imatge del poble és que no torni a passar».

Des del primer moment, l'alcalde Jaume Dulsat va voler rebutjar públicament l'agressió i en el seu compte de Twitter va reiterar ahir: «Es confirma el traspàs del jove italià. Lamentem i condemnem els fets. L'Ajuntament es personarà contra els tres presumptes autors». Dulsat també va contactar amb el consolat italià per posar-se a disposició de la família de la víctima i poder ajudar en el consolat en el que fes falta.

La discoteca St. Trop's, per la seva banda, va anunciar ahir que es presentaria com a acusació particular perquè «està essent perjudicada quan els únics responsables són aquests tres indesitjables», en paraules de l'advocat Joaquim Boadas de Quintana. En declaracions a aquest diari, l'advocat va remarcar que demanaran la pena més alta per als tres agressors i que la discoteca no hauria de ser la responsable dels fets, ja que «el local només va ser l'escenari» i la rapidesa dels fets (menys d'un minut) van «fer impossible» poder-la evitar. Boadas també és el secretari de la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm), que també es presentarà com a acusació popular, ja que considera que la notícia pot afectar negativament la imatge de l'oci nocturn: «Ara pot semblar que sortir de festa és perillós, i això no correspon amb la realitat». Des de Fecasarm també van defensar ahir que cal una conscienciació a partir de la pedagogia perquè es pugui «eliminar dels locals d'oci nocturn aquest tipus de persones». En aquest sentit, Joaquim Boadas va explicar que «fa més de 10 anys que fem accions de civisme» per evitar situacions com la de dissabte a la nit.

L'Associació de Bars i Restaurants de Lloret de Mar, per la seva banda, també va lamentar la baralla. En declaracions a aquest diari, el president Nino Gómez va considerar que tot i la gravetat dels fets, es tracta d'un succés puntual i que no és representatiu de la ciutat: «No volem que un fet com aquest embruti el nom de la localitat».