El bioinformàtic Roderic Guigó, coordinador del Programa de Bioinformàtica i Genòmica del Centre de Regulació Genòmica i professor de Bioinformàtica de la Universitat Pompeu Fabra ha rebut el Premi Nacional de Recerca 2017. El guardó, que atorguen conjuntament la Generalitat de Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, ha reconegut la seva tasca pionera en el desenvolupament de mètodes computacionals per a l'anàlisi de genomes.

Guigó ha treballat tant al Projecte Genoma Humà com, després, al consorci internacional Encode, la seva continuació, per desxifrar el significat biològic de la seqüència del genoma. Amb aquest guardó es reconeix la seva tasca en la contribució decisiva a la reinterpretació de la informació continguda al genoma, tot possibilitant l'inici d'una interpretació funcional de la informació genètica i del concepte de gen.

Aquest guardó, que té una docació econòmica de 40.000 ?, va néixer per reconèixer la tasca recent i significativa del món de l'investigació en l'àmbit internacional en qualsevol camp: ciències humanes i socials, ciències de la vida i de la salut, enginyeries i tecnologia i ciències experimentals. Enguany distingeix un investigador del camp de la bioinformàtica, que és l'aplicació de tecnologies computacionals a la gestió i anàlisi de dades biològiques.

L'any passat el premiat va ser el director de l'Institut de Ciències Fotòniques, Lluís Torner, per la seva investigació pionera en aquest camp. Els Premis Nacionals de Recerca també han guardonat l'astrofísica italiana Nanda Reaen en la categoria de Talent Jove, que té una dotació de 10.000 ? i reconeix els joves investigadors que en la seva trajectòria professional han destacat per la qualitat i excel·lència. Reaen és investigadora titular del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) a l'Institut de Ciències de l'Espai i està especialitzada en l'estudi dels magnetars, estrelles de neutrons envoltades dels camps magnètics més intensos de l'Univers.

Els tres últims guardons no tenen cap dotació econòmica però donen igualment reconeixement i prestigi als premiats. La publicació digital UABDivulga, de la UAB, espai de divulgació científica amb una trajectòria de més de 13 anys d'existència, ha estat la guanyadora en la categoria de Comunicació Científica, que l'any passat va guanyar el programa de TV3 Dinàmiks.

Pel que fa al Premi de Partenariat Publicoprivat en R+I, ha recaigut en la plataforma de recerca col·laborativa en l'àmbit de la mobilitat Cooperative Automotive Research Network (CARNET), impulsada per SEAT, Volkswagen Group Research i la Universitat Politècnica de Catalunya.

Pel que fa a la categoria de Mecenatge Científic, el guardó ha estat per aa la Marató de TV3 pel seu esforç des de la seva funcació l'any 1992 en el finançament de la investigació científica a Catalunya i també per la seva tasca de concienciació social sobre malalties greus i cròniques.

Durant aquests anys de vida, la Marató i Catalunya Ràdio ha impulsat 757 projectes de recerca biomèdica d'excel·lència sobre un ampli conjunt de malalties en els quals han intervingut 7.300 científics. L'acte de lliurament dels Premis Nacionals de Recerca del 2017 se celebrarà durant el 2018.