Des d'aquesta mateixa setmana el protocol per fer front a les agressions a funcionaris de presons Aquest document regula les actuacions dels diferents protagonistes davant d'una agressió soferta per un funcionari en l'exercici de les seves obligacions laborals, i s'espera que en breus es pugui implementar de forma definitiva a tots els centres penitenciaris de Catalunya. Així en va informar la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), la qual valora la notícia com a «molt bona» però -a la vegada- no vol deixar de recordar que «el camí recorregut per assolir-ho no ha estat senzill».

La primera vegada que es va parlar de l'elaboració d'aquest document va ser el 29 de març del 2016, moment en què la Comissió Paritària de Prevenció de Riscos Laborals va acceptar la proposta de crear i implementar el protocol. No va ser però fins al cap d'un any, el 22 de maig del 2017, quan es va produir la primera reunió del grup de treball que definiria com abordar el disseny del document, on els criteris de l'Administració i els sindicats havien d'estar presents en igual mesura.

Alguna de les desavinences van paralitzar el funcionament del grup, però finalment el 5 de març del 2018 arribava la signatura que permetria donar llum verd al document definitiu i a la seva implementació a totes les presons de Catalunya, només pendents ara de l'aprovació per part de la Direcció General i el Comitè de Seguretat i Salut.Pròximament a Figueres

Entre les presons que es veurien beneficiades per aquesta aprovació del protocol d'agressions es troba el Centre Penitenciari del Puig de les Basses, l'única que hi ha a les comarques gironines. Fa només una setmana es feien públiques les xifres d'agressions a funcionaris a la presó de Figueres, que va registrar durant el 2017 un descens de les agressions, passant de 10 a 6, quatre menys respecte a l'any anterior. Pel que fa a les temptatives, el nombre va augmentar respecte al 2016. Mentre que aquell any n'hi va haver 7, durant el 2017 la xifra va augmentar de manera notable fins a 11.