17 de abril de 2018
17.04.2018

La UdG potencia la cartografia com a eina humanitària

Celebra el Dia de la Geografia amb una "Mapató" per documentar llocs que no surten als mapes

17.04.2018 | 18:11
La UdG potencia la cartografia com a eina humanitària

La Universitat de Girona celebra avui el Dia de la Geografia amb una Mapató, una trobada per mapejar col·lectivament territoris vulnerables no cartografiats. La Mapató és un esdeveniment col·laboratiu per mapejar col·lectivament llocs actualment buits de cartografia i documentar poblacions oblidades que necessiten, i molt, l´assistència mèdica-humanitària. Es tracta d'una oportunitat per cartografiar digitalment les zones més vulnerables dels països en desenvolupament i facilitar a les ONGs locals i internacionals, com Metges Sense Fronteres (MSF), aquests mapes per a respondre amb major eficàcia davant les crisis que afecten aquestes regions.

El Dia de la Geografia és un dia lectiu, un dia de treball acadèmic que comparteixen alumnes, professors i investigadors per fomentar i facilitar la interacció entre geògrafs i enfortir les relacions acadèmiques. En aquest marc, es transforma la cartografia en una eina humanitària i, la geografia, en una eina per la pau, apunta la UdG. S'organitza en dues sessions de quatre hores, amb quaranta participants cadascuna.

Localitzar llocs inexistents als mapes

Cada any, els desastres naturals maten prop de 100.000 persones i afecten o desplacen 200 milions de persones al món. Molts dels indrets on tenen lloc aquests desastres són totalment inexistents en els mapes. La gestió i organització dels primers auxilis és molt complicada justament perquè no es disposa de la informació necessària per poder prendre les decisions correctes sobre el terreny. Gràcies a Missing Maps, un projecte obert i col·laboratiu, tothom pot participar cartografiant zones del món on les organitzacions humanitàries estan tractant de respondre a les necessitats de les poblacions afectades.

El Departament de Geografia i el Servei de Sistemes d´Informació Geogràfica i Teledetecció de la Universitat de Girona se sumen a aquesta iniciativa promovent un mapató, una trobada de voluntaris que sense cap coneixement previ i tant sols amb un ordinador portàtil vulguin participar a mapejar col.lectivament aquests territoris.

Per fer-ho compta amb el suport de Metges Sense Fronteres, en el marc del projecte Missing Maps i l´equip tècnic del Servei de Sistemes d´Informació Geogràfica i Teledetecció (SIGTE) de la Universitat de Girona, amb la col.laboració de la Oficina de Cooperació per al desenvolupament de la Universitat de Girona.

Un mapató es basa doncs en crear cartografia col·laborativa i és per això que es treballa amb OpenStreetMap a partir d´imatges de satèl·lit disponibles. OpenStreetMap (OSM) és un projecte col·laboratiu (lliure i obert) per crear cartografia usant dades obtingudes mitjançant dispositius GPS mòbils, ortofotografies i altres fonts de dades. És un projecte inspirat amb el sistema de la Viquipèdia i que permet que qualsevol usuari, sense experiència cartogràfica pugui col·laborar-hi incorporant nous elements a la cartografia pre-existent o creant-ne de nova.

En el context de Missing Maps, a partir de la cartografia que a distància els usuaris d´OpenStreetMap han incorporat, sobre el terreny, voluntaris afegeixen i validen els detalls locals i finalment les organitzacions humanitàries poden utilitzar la informació cartogràfica per planificar la reducció de riscos i accions de resposta a desastres.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema