Espanya i Itàlia s'han convertit en els països protagonistes del primer trasplantament renal creuat internacional que es realitza al sud d'Europa. Un pacient de cada país va rebre el passat 19 de juliol un trasplantament renal d'un donant viu i tots els afectats es troben en perfecte estat i ja han estat donats d'alta. En aquest primer encreuament reeixit del programa de Trasplantament Renal Creuat Internacional han participat 10 hospitals espanyols, entre els quals es troben l'hospital Clínic, el del Mar o la Vall d'Hebron; 3 d'italians i un de portuguès. Tant les extraccions renals com els trasplantaments es van realitzar el 19 de juliol a la Fundació Puigvert de Barcelona, centre de referència en trasplantament renal creuat i a l'Ospedale Cisanello de Pisa.

El programa amplia possibilitats

El programa de trasplantament renal creuat es basa en l'intercanvi de donants de ronyó vius entre 2 o més parelles. El seu objectiu és oferir a pacients amb insuficiència renal crònica la possibilitat de rebre un empelt de donant viu, malgrat que la seva parella o familiar, que desitja fer efectiva la donació, siguin incompatibles.

Aquest tipus de trasplantaments comporta un complicat procés logístic, que es complica encara més amb la seva internacionalització, que ha requerit una total col·laboració entre les oficines centrals de les organitzacions nacionals de trasplantaments d'Espanya i Itàlia, els coordinadors autonòmics i/o regionals de trasplantaments i els equips mèdics dels 2 hospitals que han participat en aquest operatiu. Des que l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) va realitzar l'encreuament en què es va detectar la possible compatibilitat entre les dues parelles i els trasplantaments, han transcorregut amb prou feines 8 setmanes. L'ONT aporta la seva experiència i la plataforma informàtica que permet analitzar les possibilitats d'intercanvi entre les parelles inscrites en el Registre Internacional. També realitza els creus, informa dels seus resultats i coordina la logística.

Tècniques poc invasives

L'ús de tècniques quirúrgiques cada vegada menys invasives i l'estudi i cura del donant (abans, durant i després de la intervenció) han permès potenciar aquest tipus de trasplantaments, atès que les possibles complicacions per al donant han disminuït considerablement i actualment l'extracció renal de donant viu es considera un procediment de baix risc.

El programa de trasplantament renal creuat és una de les modalitats de trasplantament renal de donant viu que l'ONT va engegar al nostre país fa ara gairebé una dècada, després de desenvolupar, en col·laboració amb un grup de treball multidisciplinari, un protocol de treball conjunt. El primer trasplantament renal creuat es va efectuar a Espanya el 2009 i, des de llavors, se n'han realitzat 194.