L'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses en el seu darrer ple va aprovar de manera inicial la modificació puntual del Pla d'Ordenació Urbana Municipal relativa al cementiri. L'acord va tirar endavant amb els vots de l'equip de govern de MES i l'abstenció d'ERC i del PDeCAT.

L'acord preveu una modificació urbanística dels terrenys del costat i de darrere del cementiri que ha de permetre l'edificació d'un tanatori privat al jardí de darrere del recinte mortuori.

La modificació afecta la nau construïda al costat del cementiri (propietat de la funerària Àltima), el vial entre el cementiri i la nau, la parcel·la de darrere la nau industrial i la parcel·la d'equipament que hi ha darrere la nau industrial. Ara, el servei de tanatori el fa l'Ajuntament i és la darrera part pública del servei d'enterraments a Sant Joan.

L'alcalde de Sant Joan, Ramon Roqué, va explicar: «L'empresa Àltima ha comprat la nau industrial del costat del cementiri per fer un tanatori i l'Ajuntament li ha dit: 'm'agrada més que el construeixis en una zona verda més enrere'». Roqué va precisar que com a empresa privada que és, Àltima pot construir el tanatori on vulgui.

L'alcalde va plantejar que Àltima ja ofereix serveis funeraris al municipi i que pretén oferir a Sant Joan el conjunt de serveis que ofereix a més de 200 cementiris. També va assegurar que els preus del servei de tanatori seran regulats per l'Ajuntament. «Tindrem un servei molt professionalitzat i molt millor a uns preus del tot raonables».

Va explicar que la funeraria Àltima vol tenir tanatori a Sant Joan i que l'Ajuntament no pot impedir que ho faci. «El mercat està obert i qualsevol empresa podria venir a fer serveis funeraris a Sant Joan i tenir sales de vetlla».

Va plantejar que l'empresa Àltima ha comprat la nau industrial del costat del cementiri. Encara hi ha el cartell que posa «en venda». Roqué va apuntar que si l'Ajuntament no tirava endavant la modificació, l'empresa hauria fet el tanatori a la nau de la seva propietat. Va raonar que l'Ajuntament estava obligat a negociar.

Roqué va recordar que els serveis funeraris han evolucionat i que la idea és que la localitat disposi d'uns serveis que «a vegades són a la carta i tenen preus diferents». Va valorar que la millora del servei pot representar una petita puja.

Les argumentacions de Ramon Roqué van ser contestades pels portaveus d'ERC, Sergi Albrich, i del PDeCAT, Concepció Formatgé. Albrich va considerar que la transitorietat del tanatori municipal s'ha allargat massa temps. Va precisar que les condicions de l'espai no són òptimes i que la sala és petita per fer-hi cerimònies civils. Va resoldre: «No és un lloc acollidor i urgeix fer un nou tanatori. Albrich va apuntar que li grinyola el fet que l'objectiu final de la modificació sigui un tanatori privat. Concepció Formatgé (PDeCAT) va criticar que l'aposta per un tanatori privat sigui, segons ella, la renúncia a tenir un servei funerari municipal.