Entre els anys 2011 i 2017, Girona va ser la província que va concentrar un major nombre de danys per inundació de tot Catalunya. Així ho ha posat en relleu un estudi elaborat per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), assegurant que el 80% dels desperfectes es van registrar a les comarques gironines. El document xifra aquests danys en 18,9 milions d'euros, concretament un 80% del total en l'àmbit català.

Entre els municipis que van patir inundacions més notables es troben Riudarenes, Figueres, Caldes de Malavella o Girona, tot i que el més notable és un episodi que va passar a Blanes durant l'octubre del 2011 i que va tenir un cost de més de 10 milions.

Analitzant les xifres proporcionades per l'ACA, durant el període en qüestió hi ha inventariats un total de 45 episodis d'inundació per pluges i per augment del cabal dels rius en territori català. Les indemnitzacions cobertes per aquest concepte varen ascendir a prop de 21 milions d'euros, i afectaven 140 municipis. De tots els episodis succeïts, només set es consideren rellevants, en concentrar danys superiors al milió d'euros per episodi.

Zones de risc

Paral·lelament, un altre dels objectius de l'estudi és assenyalar aquelles zones que podrien tenir un risc potencial d'inundació (ja sigui de tipus fluvial-pluvial o exclusivament pluvial. En el cas de la demarcació de Girona, aquestes es poden localitzar sobretot a les comarques de l'Alt Empordà, el Baix Empordà o la Selva; els punts més conflictius de les sis conques de les quals disposa.

És per aquest motiu que des de l'Agència Catalana de l'Aigua s'ha posat a informació pública l'actualització de les zones amb risc potencial d'inundació a les conques internes de tot l'àmbit català on ja s'han identificat prop d'una trentena d'àrees de perill, 14 costaneres i 15 més de fluvials. Tota aquesta documentació es podrà consultar fins al 15 de desembre per via telemàtica.