La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) denuncia que la manca de personal ha fet créixer el problema del tràfic de medicaments a les presons catalanes, entre aquestes la del Puig de les Basses, ubicada a Figueres. Des del sindicat apunten que pràcticament la meitat de la població reclusa ha de prendre algun tipus de psicofàrmac (aproximadament un 45%), tenint en compte que el percentatge de presos psiquiàtrics és també d'allò més elevat i que continua encara en augment.

El CSIF explica que durant el repartiment d'aquests medicaments «només hi ha un funcionari pendent» i que aquest pot anar al darrere d´un pres, «però no de cinquanta». Una situació que porta al fet que alguns d'ells es puguin guardar la medicació a les butxaques o amagar-la a un costat de la boca o bé a sota la llengua.

Un canvi de procediment

El representant gironí del sindicat, Rafael Sánchez, relata que aquesta situació s'ha pogut percebre també «a les comarques gironines», en aquest cas al centre penitenciari del Puig de les Basses de Figueres, tot i que lamenta que no tenen els casos desglossats en estadístiques. Sánchez diu que tot ve arran d'un canvi que es va fer a les presons. «Abans els interns estaven obligats a prendre la medicació davant del funcionari que estigués al càrrec, tot al contrari de la situació actual, en què simplement s'ho poden amagar a dins de la boca i traficar posteriorment amb els medicaments», apunta.

Sánchez creu que una de les solucions que es podria estudiar és «el subministrament de medicació diluïda» en lloc de les càpsules actuals, de manera que es podria «garantir un millor ús dels medicaments per part dels interns».

Si no fos així, el sindicat creu que «són diners mal invertits que obren la porta a diferents situacions de crisi i d´inseguretat a l´interior dels centres penitenciaris, que poden arribar a costar la vida dels seus interns si no es gestionen d´una manera adequada».

El CSIF també opina que aquesta problemàtica va estretament relacionada amb la falta de personal que pateixen els presos, «on hi ha unes plantilles envellides i amb baixes que no han estat renovades, ja que des del 2008 no es convoquen oposicions». Tot i això, des del sindicat sostenen que en el cas de la presó figuerenca aquesta manca de personal no es nota tant. «Falta gent, però ni de bon tros en la mesura que pot passar a ciutats com Barcelona per exemple», relata el representant sindical.