17 de octubre de 2018
17.10.2018
Diari de Girona

Crida per doblar les donacions de sang d'0- aquesta setmana

Els pont i les pluges han fet baixar les reserves, sobretot del grup dels donants universals

17.10.2018 | 13:08
Una campanya de donació. en una imatge d'arxiu.

El Banc de Sang necessita doblar les donacions de 0 negatiu durant aquesta setmana. El cap de setmana llarg i les pluges dels darrers dies han fet baixar les reserves de sang, especialment les del grup 0 negatiu, les dels donants universals, i de les que només hi ha estoc per un dia.

Avui a les neveres hi ha 110 bosses de sang 0- per a tot Catalunya, una situació preocupant per al Banc, perquè l'òptim seria que n'hi hagués unes 600. Per això, aquesta setmana calen uns 800 donants del grup 0-, el doble dels necessaris en una setmana normal.

Per remuntar les reserves de 0-, el Banc de Sang ha engegat una campanya informativa als hospitals i està avisant els donants habituals d'aquest grup per informar-los de la situació.

La sang del grup 0 negatiu es pot transfondre a qualsevol receptor, sigui quin sigui el seu grup, i es fa servir molt en cas d'emergència, quan no hi ha temps per comprovar el grup sanguini de l'accidentat.

Malauradament, menys del 7% dels catalans té sang del grup 0 negatiu. Com que la sang és una característica que s'hereta, igual que el color dels ulls, des del Banc de Sang es convida totes les persones que siguin 0- a què donin sang i ho facin acompanyades d'un familiar, ja que pot ser que també tingui aquest grup.

A Catalunya, cada dia fan falta un miler de donacions per cobrir la demanda de sang dels hospitals. Globalment, el Banc de Sang té reserves per a cinc dies. A més del grup 0-, també fa falta sang del grup A-, del que hi ha reserves per a tres dies.

A més de a l'hospital Josep Trueta de Girona, aquests dies es pot donar sang en diverses campanyes arreu de la demarcació. Aquesta tarda n'hi ha prevista una a la Llar de Jubilats de Cornellà del Terri, demà a la sala el Sindicat de Garriguella (de 6 a 9), i divendres al teatre municipal i al centre cívic el Rieral de Lloret de Mar. Dissabte serà el torn de Cassà de la Selva, al casal del jubilat; Sant Joan les Fonts i Ripoll, a l'ajuntament.

Tota la informació sobre les campanyes del Banc de Sang es poden trobar al web donarsang.gencat.cat

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit