El terrorista ferit a l'explosió de la casa d'Alcanar, Mohamed Houli Chemlal, va declarar ahir a l'Audiència Nacional que no sabia res dels plans de la cèl·lula terrorista de Ripoll ni dels atemptats de Barcelona i Cambrils però que va col·laborar-hi «per por» perquè l'amenaçaven a ell i a la seva família.

Els tres terroristes empresonats pels atemptats van comparèixer ahir a través de videoconferència davant del jutge Fernando Andreu, que els va comunicar formalment que els havia processat. L'Audiència proposa jutjar Houli Chemlal i Driss Oukabir per integració a organització terrorista, fabricació, tinença i dipòsit d'explosius i un delicte d'estralls en grau de temptativa. El tercer empresonat, Said Ben Iazza -que no va declarar- està processat per col·laboració amb l'organització terrorista.

El primer en declarar ahir davant l'Audiència Nacional per mitjà de videoconferència va ser Driss Oukabir, detingut a Ripoll i a nom de qui estava llogada la furgoneta de les Rambles. Ell havia declarat anteriorment que pensava que la furgoneta era per fer una mudança, argument que ahir va ratificar. Ell mateix va aprofitar per mostrar el seu rebuig als atemptats i afirmar que creu que està entre reixes per la relació amb el seu germà, Moussa Oukabir, un dels terroristes abatuts a Cambrils. Oukabir va admetre que en aquella època era drogodependent i no tenia res a veure amb la preparació dels atemptats.

El segon en comparèixer va serSaid Ben Iazza, detingut dies després dels atemptats a Vinaròs, que va decidir no declarar davant del jutge. El tercer en comparèixer per videoconferència va ser Mohamed Houli Chemlal, únic supervivent de l'explosió d'Alcanar que confessa haver actuat per amenaça. Després d'aquest nou pas, el cas queda més a prop de judici. Falta que el jutge doni per acabada la investigació i enviï la causa a la sala perquè obri judici oral contra els terroristes que van sobreviure als atemptats del 17-A.