La xarxa intergeneracional que Càritas Diocesana de Girona va començar a teixir-se ara fa deu anys entre alumnat de Secundària i usuaris de residències per a gent gran. Enguany, arriba a més de 1.250 persones les que participen en l'última edició del projecte «Apadrinar un avi».

Aquest programa combina dos propòsits que l'entitat també treballa, d'altres maneres, a través d'altres dels seus projectes socials. D'una banda, lluita contra la soledat que algunes persones grans pateixen i, de l'altra, promou el voluntariat entre la població més jove.

En relació a aquest últim col·lectiu, Càritas destaca que la iniciativa els ofereix la possibilitat d'enriquir-se amb les experiències i els coneixements de persones que pertanyen a una altra generació, la de les seves àvies i avis. L'aprenentatge, però, és mutu: els joves ho fan del bagatge vital dels grans i aquests dels dubtes, la motivació i l'energia dels estudiants que els visiten. Així ho especifica la tècnica de Càritas Pla de l'Estany, Magda Pijuan, en un vídeo que l'entitat ha elaborat per commemorar el desè aniversari del projecte i que dona el protagonisme als seus participants.

En la campanya «Apadrinar un avi» que s'acaba de posar en marxa hi treballen equips professionals i de voluntariat de vint Càritas de la Diòcesi de Girona, implantades en diversos municipis.

Aquest curs, la iniciativa arribarà a una seixantena de residències de la tercera edat i de centres educatius, on l'organització humanitària del Bisbat calcula que hi participaran 650 noies i nois. La seva tasca com a voluntaris consistirà en apadrinar una de les 600 persones grans que formen part del programa, les quals visiten i comparteixen converses i passejades, a més d'altres activitats.

Després de deu anys d'experiència, Càritas Diocesana de Girona fa unes trobades intergeneracionals que, segons apunta Càritas, «contribueixen a augmentar l'autoestima i el benestar de les persones grans», alhora que els joves reben la seva «experiència i saviesa».