Les organitzacions de lleure i socioculturals fomenten la participació, el suport veïnal i la cohesió social dels barris on actuen, tal com es desprèn d'una recerca desenvolupada pel Grup d'Investigació, Innovació i Anàlisi Social (GIAS), de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-niversitat Rovira Virgili.

L'estudi, les conclusions del qual la fundació considera extrapolables al conjunt de les entitats de lleure, es va centrar en dos barris barcelonins i en dos més de Bilbao. Es va analitzar de quina manera les activitats adreçades a infants, adolescents i joves que es desenvolupen en aquestes organitzacions contribueixen a la millora social a través dels eixos de la participació, la cohesió social i el suport veïnal.

Un dels resultats de la recerca mostra que en els barris on la majoria de la població té orígens diversos l'entrada de veïns en aquests tipus d'entitats acostuma a ser a partir de la participació dels infants en les seves activitats, ja sigui un casal, una entitat esportiva o la festa de barri.