Els sindicats Ustec·STEs (IAC), el de Professors de Secundària Aspepc-SPS i CGT convoquen una jornada de vaga per al dijous 29 de novembre a l'ensenyament públic. Tots ells denuncien que les «retallades que es van aplicar de forma 'extraordinària'» al principi de la crisi «encara no han estat revertides», i alerten del «greu deteriorament de les condicions laborals» i de «la qualitat de l'ensenyament públic».

Entre les seves reivindicacions, els sindicats marquen com a «irrenunciable» el restabliment per al curs que ve de l'horari lectiu anterior a les retallades, 23 hores pel que fa a Primària i 18 a Secundària. Els tres sindicats fan una crida al conjunt del professorat i del personal laboral de l'ensenyament públic de Catalunya a «organitzar la vaga als centres, a secundar-la i a debatre i decidir sobre la seva continuïtat». També demanen als altres sindicats que se sumin a la convocatòria.

Contra el Decret de Plantilles

Un altre motiu de queixa és el Decret de Plantilles, ja que denuncien que permet la «selecció arbitrària de personal, que ha malmès el funcionament democràtic dels centres» i, per això, en demanen la retirada. També exigeixen la conversió dels terços de jornada en mitges jornades, l'increment del personal de suport a la docència per atendre la diversitat i la consolidació dels llocs de treball del personal interí en un canvi del model d'oposicions. Altres reivindicacions són el retorn a l'horari de permanència del professorat de Secundària (24 hores) i la reducció de les ràtios pel curs que ve a un màxim de 22 alumnes a Primària i 27 a Secundària (o inferior perquè no es tanquin grups) i de 20 i 25 alumnes, respectivament, per al curs 2020-21.

També demanen el retorn al caràcter lectiu de les dues hores de reducció al personal major de 55 anys i el manteniment de la Formació Professional pública. El paquet de reivindicacions es completa amb la recuperació del poder adquisitiu dels docents, un calendari de retorn de les pagues extres del 2013 i 2014 i la recuperaicó del reconeixement del primer estadi de 9 a 6 anys.

«Les escoles s'obren cada dia i, com a societat, no ens podem permetre tenir l'ensenyament públic infrafinançat. És un desastre que no hi hagi un creixement expansiu del pressupost en un moment de recuperació econòmica», va dir el portaveu d'Ustec-STEs, Ramon Font, en una roda de premsa conjunta per anunciar la vaga.

Xavier Massó, d'Aspepc-SPS, va carregar contra el Decret de Plantilles i va clamar perquè els docents recuperin les condicions laboral del 2010. També va criticar el Departament per «adoptar l'extraordinarietat com el mecanisme ordinari de funcionament». Pedro Mercadé, de CGT Ensenyament, va puntualitzar que algunes de les reivindicacions no tenen cost econòmic, com ara la retirada del Decret de Plantilles.

De moment, CCOO no s'adhereix a la convocatòria de vaga perquè considera que la situació política actual és «d'alta complexitat» i resten a l'espera de l'evolució dels pressupostos. Per CCOO, sí hi ha comptes caldrà analitzar-los i decidir les «prioritats» del sindicat. A més, va manifestar la voluntat de no prendre «decisions de despatxos» i de fer partícips als treballadors, tant pel que fa a les seves condicions laborals com a possibles mobilitzacions, sense descartar-ne cap.

CCOO va recordar que el gener de 2017 els sindicats van arribar a un acord amb Ensenyament, després de 10 anys, per millorar les condicions laborals i que s'havia d'ampliar durant aquest 2018, però que la pròrroga pressupostària no ho ha fet possible.