Aquest dimarts farà deu anys que Montserrat Sánchez, la dependenta d´una botiga de Palafrugell, va morir a ganivetades en un aparcament de la població. Els interrogants sobre qui o per què va cometre´s el crim segueixen sense resposta. La Unitat Central d´Homicidis dels Mossos d´Esquadra segueix investigant per localitzar l´agressor que es va acarnissar aquella nit de novembre de 2008.

El cas va provocar molta consternació al poble i a la rodalia, que encara espera que algun dia es detingui el responsable del crim. La família cada any fa un acte d´homenatge a la víctima per l´aniversari de la seva mort a l´església de Palafrugell.

Montserrat Sánchez tenia 40 anys quan la van assassinar. Treballava a la botiga Lipstick del complex comercial que dona al carrer Sant Sebastià de Palafrugell i com feia cada dia, quan passaven pocs minuts de dos quarts de nou del vespre, aquell 13 de novembre va sortir de la botiga sola per anar a buscar el cotxe i tornar cap a casa, vivia a Pals. Tenia estacionat el seu Fiat Punto a l´aparcament del carrer Anselm i aquí és on la van matar a ganivetades. Els forenses van concloure que va rebre més de 15 ganivetades. L´arma blanca, o almenys una d´elles, va trobar-la una dona en un hort al cap de tres anys però no va aportar pistes perquè ja estava net de sang.

ADN criminal

En canvi, els Mossos d´Esquadra amb el que compten és amb ADN del suposat autor del crim. Ja que aquest es va emportar la bossa de mà de la difunta i la va llançar a la zona dels antics safarejos. Aquí, els Mossos hi van trobar sang criminal a les parets, ja que l´assassí s´hauria ferit del braç en apunyalar-la. A més, compten amb altres proves com imatges gravades per càmeres de seguretat. En una d´elles, es veu un home que se suposa que és l´assassí caminant pel carrer Ample, però la figura es veu molt borrosa. El que se sap arran de la investigació és que l´assassí era europeu i jove.

La policia, quan va tenir lloc el crim, va investigar el mòbil de la víctima per comprovar si hi havia moviments i també, les targetes de crèdit, tot amb resultat negatiu. El mòbil el tenia un ciutadà i aquest va poder ser localitzat, però es va descartar que tingués res a veure amb l´assasí.

El que sí hi va haver, al cap de molts pocs dies del crim és la detenció d´un veí del poble, un jove de 22 anys de nacionalitat marroquina que va ser detingut com a presumpte autor de l´homicidi.

Va assegurar que li havien demanat que es desfés de la bossa de la mà de la difunta, un tema que els Mossos van descartar que fos cert. Va entrar a presó però llavors, l´anàlisi de l´ADN també va demostrar que no era l´autor material del crim. Va sortir en llibertat i encara continua imputat.

Cotejant perfils

Des de llavors, han anat passant els anys i fins i tot el Fiscal va arribar a demanar arxivar l´assassinat perquè no hi ha ningú contra qui es pugui dirigir l´acusació. Els Mossos d´Esquadra el 2015 van posar a mans de la Unitat Central d´Homicidis el cas.

Des del dia de l´assassinat fins avui continuen batallant per trobar l´assassí. Les mostres d´ADN a detinguts d´altres fets, a persones de l´entorn de la víctima i aquells que van rebre assistència mèdica al Baix Empordà durant els dies propers del crim han resultat negatius. La taca de sang és la gran arma amb la qual compten els Mossos per tal de si alguna vegada s´acaba detenint l´assassí, per exemple, per un altre delicte