Les ambulàncies de les comarques gironines participaran en un projecte pioner per valorar si la transfusió de sang in situ i permet evitar complicacions associades o, fins i tot, la mort. Es tracta de l'estudi Pretic (Coagulopatia induïda en el trauma prehospitalari), liderat pel Banc de Sang i Teixits, i que s'ha presentat a Girona coincidint amb una jornada d'actualització del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) adreçada als professionals de l'àmbit d'urgències i emergències sanitàries, aquest cop dedicada a l'hemodinàmia i la coagulopatia en el pacient politraumàtic.

L'estudi, en què el SEM juga un paper clau, compta també amb la participació de l'hospital Josep Trueta i la col·laboració de la resta d'hospitals de la demarcació, com Santa Caterina, Campdevànol, Olot o Palamós, per exemple.

Les ambulàncies que participaran en l'estudi seran les Unitats de Suport Vital Avançat de la regió sanitària de Girona, que portaran un estoig facilitat pel Banc de Sang i Teixits amb tot l'equipament necessari per a la transfusió sanguínia. Així, quan aquestes unitats s'activin per atendre un Codi PPT, és a dir, un pacient amb politraumatisme, li podran administrar els components sanguinis i els hemoderivats -fàrmacs elaborats a partir d'elements de la sang com el plasma, el líquid de sang- de forma immediata en el mateix lloc de l'accident.

L'estudi Pretic es va presentar dilluns en la jornada que va reunir a l'auditori Josep Irla de la Generalitat a Girona més de 350 professionals de les urgències per renovar els seus coneixements sobre com tractar hemorràgies per tal d'estabilitzar pacients després d'accidents de trànsit, agressions, caigudes des d'una gran alçada o atropellaments, per exemple, i aconseguir així augmentar els casos de supervivència.

I és que molts d'aquests incidents hi ha pacients amb risc vital per hemorràgies massives que poden derivar en xoc hipovolèmic i, conseqüentment, a la mort. El maneig del pacient politraumàtic greu és, doncs, un procediment cabdal en un sistema d'emergències modern, per això durant tot el matí de dilluns, els participants en la trobada van treballar en un abordatge més personalitzat dels pacients que el SEM tracta amb grans hemorràgies, a través d'una teràpia guiada per objectius.