L'espectacle 'Generosity of Dorcas' del director belga Jan Fabre ha omplert les prop de 250 localitats del Teatre Municipal de Salt (Gironès), en el marc del Festival Temporada Alta.

Ho ha fet malgrat el boicot que des d'un col·lectiu s'havia demanat arran de les acusacions d'assetjament sexual per part d'una vintena de treballadors de la companyia de Fabre. En total el públic ha retornat una quarantena d'entrades - el Temporada Alta va oferir la devolució dels diners quan va saltar la polèmica.

Ningú, en canvi, ha fet cas a la crida a quedar-se fora del teatre per protestar i deixar les cadires buides. A dins, una hora d'energia de Matteo Sedda ballant al so de la música de Dag Taedelman, en un solo emocionant que ha arrencat els aplaudiments del públic. El ballarí assegurava estar "al marge" de la polèmica. "Vull que el públic valori la meva feina i no tot és blanc o negre. Hi ha molts grisos", ha reblat Sedda.

El cas va saltar als mitjans va saltar fa unes setmanes quan una vintena de treballadors de la companyia Troubleyn acusaven l'aclamat director de comportar-se de manera "sexista i inapropiada". També asseguraven haver patit actes d'intimidació sexual i humiliació. A l'entrada un grup de persones informaven sobre el cas als espectadors que entraven a veure l'obra.

Tot plegat va fer que es demanés el boicot a l'obra de Fabré i que es retirés de Temporada Alta. El festival, però, va decidir mantenir-la al·legant que no hi havia cap denúncia expressa contra Fabre i només es limitava a una carta als mitjans de comunicació. Amb tot, des de la direcció del Temporada Alta es va oferir la possibilitat de retornar els diners a aquelles persones que ho desitgessin. Amb tot, només unes 40 ho han reclamat.

Defensa Fabre

Malgrat que Matteo Sedda no ha volgut fer declaracions en relació a la polèmica de la carta on alguns companys seus acusen Fabre d'assetjament sexual, sí que es va expressar divendres passat a través d'un comunicat, on demanava "respecte" per Jan Fabre.

Sedda assegurava que "mai" l'ha vist com "una persona intimidadora, sexista o racista". A més, el ballarí també afirmava que la companyia ja ha engegat una sèrie de debats interns sobre "quins límits" cal establir per assegurar que hi hagi un ambient de treball agradable en què "tothom se senti segur i respectat". Sedda tanca el comunicat esperant "el respecte del públic" en la seva actuació.

Cap incident

Abans de l'inici s'havia preparat i convocat una protesta, però al final han estat encara no una desena de persones les que s'han acostat per fer sentir el seu malestar. La portaveu del col·lectiu, Júlia Boixader, critica el Temporada Alta perquè no ha desprogramat l'espectacle. "Trobem bé que es vulguin esperar a la resolució de la fiscalia belga sobre el cas de Jan Fabre, però fins aleshores no volem espectacles de persones a qui acusen de manera clara d'assetjament sexual", ha assenyalat.