El Col·legi de Metges de Girona "entén i comprèn" la situació que ha portat els metges a fer la vaga i reclama "el més ràpidament possible", que es trobin vies de solució al conflicte, que ha desembocat en unes mobilitzacions que han arrencat avui i que continuaran fins divendres als centres d'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS) i a la sanitat concertada.

"Les males condicions laborals, amb precarietat, pèrdua de poder adquisitiu dels sous i la sobrecàrrega assistencial que s'han acumulat en els darrers anys no podien portar a cap altre desenllaç", assenyala l'ens que presideix el doctor Josep Vilaplana.

"Com ja havíem avisat des del Col·legi, l'actual situació de manca de recursos i inversions, l'esgotament professional i l'absència de cap reforma estructural o organitzativa de pes, han abocat al col·lectiu a demanar solucions per una via que no és del gust del col·lectiu mèdic", apunten des de l'ens, assenyalant que les solucions que reclamen els facultatius passen "per un augment en el finançament del sistema sanitari públic per fer-lo eficient i sostenible i, a l'hora, un sistema sanitari just amb els seus professionals metges".

"Calen, també, canvis organitzatius que millorin la capacitat d'autogestió i el pes de l'assistència primària en el sistema. Aquí tots estem cridats a transformar el sistema, encarant-lo cap al futur", indica el posicionament de l'ens sobre la mobilització, a la que estan cridats 5.000 professionals de primària de l'ICS, entre ells 624 gironins, i més de 10.000 professionals de la xarxa concertada.

"Els metges necessitem solucions ja i demanem valentia a les parts per prendre les decisions adequades. Tots els responsables polítics també estan cridats a revertir la insuficiència financera de la Generalitat de Catalunya si volem mantenir una sanitat de primer nivell. El sector no pot seguir mantenint la seva eficiència a costa de les pobres condicions laborals dels seus professionals mèdics", conclou el Col·legi, que agrupa 2.800 professionals de la medicina a la demarcació.