L'empresa Cycosa ha començat els treballs de rehabilitació de la pedrera dels Comuns de Tortellà. Segons ha explicat l'alcalde, Rafel Domínguez (Independents de Tortellà-CP), han plantat 2.500 arbres d'espècies autòctones. La funció dels arbres és la de suavitzar els pendents formats en el període miner.

L'alcalde ha apuntat que l'empresa fa la restauració de l'espai sota la supervisió de l'Ajuntament i de tècnics de Medi Ambient de la Generalitat. Ha explicat que tapar l'esvoranc que es va formar en els anys en els quals va durar l'explotació és inviable. Segons ell, l'única solució és deixar que la natura faci la funció de donar un aspecte natural al que havia estat una explotació d'extracció d'àrids per a la construcció.

La restauració està valorada en uns 220.000 euros i, a més, l'Ajuntament de Tortellà té dret a una indemnització de 100.000 euros, dels quals ha rebut una part, i l'altra la rebrà quan finalitzi la restauració. La previsió és que la feina ambiental duri un any. Domínguez ha destacat la importància del fet que l'Ajuntament hagi recuperat el dret miner sobre l'espai i que la muntanya dels Comuns torni a estar en mans de la municipalitat de Tortellà i a disposició dels veïns com un espai natural de lliure accés. En aquest sentit, ha apuntat que en els darrers 2 anys l'Ajuntament ha invertit 10.000 euros en recuperar els camins i netejar els boscos de la muntanya dels Comuns. Fa un any va obtenir un ajut de 4.600 euros de la Generalitat i fa dos anys, un de 2.500 euros. La finalitat de les neteges és evitar incendis i, a més, la fusta que queda resta a disposició dels veïns per si la volen fer servir de llenya.

L'explotació minera de la muntanya dels Comuns va durar 16 anys, del 1994 fins al 2010. En el darrer any, l'Ajuntament va tancar l'explotació per considerar l'existència d'un excés d'explotació de l'espai i va obrir un expedient sancionador a l'empresa. La situació de conflicte entre l'empresa explotadora i l'Ajuntament es va mantenir fins al maig del 2017, quan l'Ajuntament i l'empresa van arribar a un acord per la restauració de l'espai. L'acord es va assolir després d'un procés participatiu.