El darrer dia de mobilització a la sanitat va reduir l'activitat als centres d'atenció primària de les comarques gironines en un 19,33% respecte divendres de la setmana passada, segons les dades del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, que no especifica el número de visites que han deixat de realitzar-se per la vaga. A tot Catalunya, apunta la conselleria, activitat als centres d'atenció primària des de les 8 de la tarda fins a les 5 va disminuir un 16,48% respecte la setmana passada: un -16,12% en les visites de medicina de família i un -18,50% en les de pediatria, amb variacions molt diferents segons la regió sanitària.

I és que, malgrat que el sindicat Metges de Catalunya va desconvocar dijous la vaga dels facultatius de l'Institut Català de la Salut (ICS), l'altre sindicat que havia convocat una protesta per a totes les categories professionals dels ambulatoris de l'empresa pública durant tota la setmana, la CGT, la va mantenir.

Dels 445 metges que havien de treballar ahir als 139 CAPs i dispensaris de l'ICS a Girona, tres van secundar la vaga, 162 van fer els serveis mínims i 280 van anar al seu lloc de feina amb normalitat, el que representa un seguiment de menys d'un 1% entre el personal mèdic, segons les dades oficials. Pel que fa a la resta de la plantilla, també va ser inferior a l'1%.

Protesta a la concertada

Pel que fa a la mobilització a la sanitat concertada, on el sindicat Metges de Catalunya sí que ha mantingut els cinc dies de protesta per reclamar millores, l'organització de treballadors xifra el seguiment a les comarques gironines en el 70%.

Segons l'administració, que en aquest cas no ofereix dades per regions sanitàries, l'afectació entre el personal de l'atenció primària va ser del 14,93%, el personal mèdic als hospitals concertats va ser d'un 13,40%, en salut mental un 3,72%% i en sociosanitaris del 5,54%.