A primera hora del matí de diumenge els veïns de Vilobí d'Onyar van celebrar una consulta popular sobre la Monarquia o República. La votació es va realitzar en forma de cens universal, és a dir, tothom que volia votar podia fer-ho.

Malgrat això, és cert que a causa de les condicions excepcionals que obliguen l'aplicació d'aquest cens, s'intueix una disminució dels votants que poden exercir el seu dret a vot. Tot i no ser vinculant, el cens pretenia solidaritzar-se i sumar-se a una vintena d'universitats espanyoles que també van votar a favor de la República com a forma d'Estat o seguir en Monarquia. Finalment es va obtenir un total de 390 vots, dels quals 387 van ser a favor de la República un a favor del sistema monàrquic i dos vots nuls.

Els organitzadors van explicar que l'objectiu va ser «enderrocar murs i deixar clar que Catalunya no està confrontada amb Espanya com s'intenta fer creure». Segons Jaume Simón, un integrant dels organitzadors, la votació celebrada aquest diumenge a Vilobí «és la punta de la llança de moltes consultes que vindran arreu d'altres pobles catalans».

Per altra banda, Raquel Jurado, una votant i veïna del poble, va opinar que veu «molt bé i com un pas endavant el fet de preguntar la gent sobre aquestes coses».