La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat aquesta setmana la creació de l'Observatori de les Professions Sanitàries per fer seguiment dels acords del Fòrum de diàleg professional. Durant el II Fòrum a l'Hospitalet de Llobregat, Vergés va concretar els disset reptes de present i de futur per abordar les necessitats de professionals a Catalunya que s'han acordat amb el sector en tres trobades prèvies.

Davant un centenar de professionals d'una seixantena de col·lectius, va explicar que, entre d'altres, aquests reptes volen definir els principals rols de les professions; garantir l'equitat territorial en disponibilitat de professionals i especialistes; o definir una estratègia per impulsar la medicina familiar i comunitària.

Vergés va explicar que, amb els reptes identificats, ara es crearan disset grups de treball independents amb una metodologia i un calendari «molt ambiciosos» per, en vista a la propera reunió, prevista pel mes de setembre, tenir-ho tot a punt per començar a implementar les mesures acordades.

En aquests grups de treball, formats per una quinzena de professionals, hi seran presents infermeres, metges, farmacèutics, fisioterapeutes, treballadors socials, odontòlegs, psicòlegs, òptics-optometristes, dietistes i nutricionistes, podòlegs, terapeutes ocupacionals, logopedes, biòlegs, higienistes i protètics dentals.

Aquí, la consellera de Salut va animar els professionals a participar en les respostes als reptes «per orientar amb decisió les polítiques de planificació i d'ordenació professional a les noves realitats del sistema sanitari català».

Per fer seguiment dels grups de treball que han d'implementar aquests acords, va anunciar la creació de l'Observatori de les professions sanitàries, «una nova eina» per garantir que les solucions detectades siguin «factibles, reals i que es puguin implementar des del primer dia».

L'observatori de les professions sanitàries serà, segons Vergés, l'eina per vigilar que les mesures acordades s'implementin de forma efectiva. «La nostra obligació és construir aquelles eines imprescindibles per implantar-les», va afegir.

Un dels reptes que va destacar Vergés és aconseguir «equitat territorial» en la distribució dels professionals als diferents centres sanitaris del país. Una qüestió, ha reconegut Vergés, que preocupa molt la ciutadania i que s'ha de resoldre amb una major col·laboració entre els centres de referència i els del seu entorn.

També va destacar que vol incidir en una especialització de la formació dels professionals per adaptar-la a les noves necessitats de la societat o la necessitat de millorar les competències TIC dels professionals de la salut i avançar en un ús d'aquestes que afavoreixi una atenció més personal i en el disseny de serveis d'atenció no presencial.