13 de abril de 2019
13.04.2019
Diari de Girona

Investiguen una xarxa russa de blanqueig amb mansions a la Costa Brava

L'Audiència Nacional admet a tràmit una denúncia de la Fiscalia Anticorrupció contra més d'un centenar de persones

13.04.2019 | 00:51
Investiguen una xarxa russa de blanqueig amb mansions a la Costa Brava

L'Audiència Nacional investigarà una xarxa russa que hauria blanquejat diners comprant mansions de luxe a la Costa Brava. El magistrat Ismael Moreno ha admès a tràmit una denúncia presentada per la Fiscalia Anticorrupció que posa el focus en un centenar de persones físiques i jurídiques.

Segons va avançar El Periódico, aquesta xarxa hauria arribat a blanquejar uns 35 milions d'euros a Espanya procedents d'un frau que es remunta al 2007, i mitjançant el qual la trama s'hauria apropiat de fins a 203 milions de les arques del Govern rus. Part d'aquests diners haurien servit per comprar dues finques de luxe a s'Agaró (Baix Empordà), una operació feta per una anciana vinculada a un alt càrrec del Kremlin.

La investigació de tot l'entramat la porta el Jutjat Central d'Instrucció Número 2 de l'Audiència Nacional. És aquí on va anar a parar la denúncia presentada per la Fiscalia Anticorrupció, que ara el magistrat ha admès a tràmit. En total, es posa el focus contra més d'un centenar de persones físiques i jurídiques –la majoria russes– pels delictes d'organització criminal i blanqueig de capitals. Segons recollia El Periódico, la denúncia interposada per Anticorrupció deriva de dos escrits presentats per un multimilionari nord-americà, responsable del fons d'inversions Hermitage Capital Management Limited. Als seus escrits, el multimilionari relatava que una trama russa, amb la complicitat d'alts funcionaris del Govern de Moscú, s'havia apropiat de 203 milions que li corresponien (i que la hisenda pública russa havia de tornar-li per impostos pagats anys enrere).

L'afer es remunta al 2007 i s'ha batejat com a «cas Magintsky», prenent el nom de l'advocat rus Sergei Magintsky, a qui el multimilionari va contractar i qui va destapar l'entramat. Després de la seva descoberta, però, Magintsky va ser detingut, empresonat i va aparèixer mort a la seva cel·la.


35 milions blanquejats a l'Estat

Segons recollia la denúncia d'Anticorrupció, a la qual va tenir accés el diari, de tots aquests 203 milions la trama russa n'hauria blanquejat 35 a l'Estat espanyol. I part d'aquests diners haurien servit per comprar dues finques a la urbanització de luxe de s'Agaró.

Qui va dur a terme aquesta operació va ser una anciana vinculada a un alt càrrec del Kremlin i home de confiança del president Putin. Després de comprar les finques, la dona les hauria venudes al fill d'aquest polític rus.

Igual que a les finques de s'Agaró, la trama russa hauria blanquejat a l'Estat aquests 35 milions a través d'operacions immobiliàries. Els diners arribaven aquí després de passar per diferents països, en comptes bancaris posats a nom de societats pantalla o amb ciutadans russos com a titulars.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook